Κόσμος|18.12.2018 17:07

Τιτανικός: Η ανακάλυψη που έγινε βιτρίνα για μια απόρρητη αποστολή των ΗΠΑ

Newsroom

Toν Σεπτέμβριο του 1985 τα διεθνή Μέσα είχαν ένα και μόνο πράγμα να ασχοληθούν: την ανακάλυψη του ναυαγίου του Τιτανικού. Οι New York Times κυκλοφόρησαν με τον τίτλο: «Τα ερείπια του Τιτανικού ανακαλύφθηκαν 12.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας». Ωστόσο, η ιστορική αυτή ανακάλυψη ήταν αποτέλεσμα νηολογικών ερευνών ή προκάλυμμα για κάποια απόρρητη αποστολή των ΗΠΑ; 

Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται, 33 χρόνια μετά την ανακάλυψη, ο Robert Ballard, θαλάσσιος γεωλόγος και επικεφαλής της εν λόγω αμερικανικής αποστολής, σε συνέντευξή του στο CNN. «Ήταν αποτέλεσμα μιας μυστικής αποστολής των ΗΠΑ για την ανάσυρση δύο πυρηνικών υποβρυχίων από τον βυθό της θάλασσας. Δεν ήθελαν ο κόσμος να το γνωρίζει αυτό οπότε έπρεπε να έχω μια κάλυψη», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

Ενώ είναι αλήθεια ότι μία ομάδα του Ινστιτούτου Woods Hole Oceanographic ανακάλυψε τον Τιτανικό, δεν έγινε ποτέ αναφορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη αυτή η ανακάλυψη όπως και στην όποια ανάμιξη του Ναυτικού των ΗΠΑ σε αυτή. Ο Ballard δεν ήταν μόνο ωκεανολόγος στο Woods Hole Oceanographic αλλά και στρατηγός στο αμερικανικό Ναυτικό, το οποίο και θα χρηματοδοτούσε την αποστολή, μόνο με την προϋπόθεση η ομάδα του Ballard να εξερευνούσε τα πυρηνικά υποβρύχια USS Thresher και USS Scorpion, που είχαν βυθιστεί περίπου 20 χρόνια πριν από εκείνη την περίοδο. 

«Ξέραμε πού είναι τα υποβρύχια. Αυτό που θέλαμε ήταν να πάμε εκεί χωρίς να έχουμε τους Ρώσους να μας ακολουθούν επειδή θα ψάχναμε για πυρηνικά όπλα», σημειώνει ο Ballard στο CNN. Η ανάγκη κάλυψης αυτής της απόρρητης αποστολής δεν μείωσε τη χαρά της ομάδας όταν ανακάλυψαν το ναυάγιο του Τιτανικού: «Όταν ανακαλύψαμε τον Τιτανικό φυσικά και ήμασταν ενθουσιασμένοι, ήταν μια δύσκολη δουλειά», αναφέρει ο Ballard. 

Η ομάδα του Ballard προσπάθησε να κρατήσει απόρρητες τις ακριβείς συντεταγμένες του ναυαγίου, πράγμα που στάθηκε αδύνατο με αποτέλεσμα πολλοί κυνηγοί θησαυρών να το εντοπίσουν και να το λεηλατήσουν. Από το 2012, ό,τι έχει απομείνει σώο στο ναυάγιο συγκαταλέγεται στη Σύμβαση της Unesco για την προστασία της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

απόρρητη αποστολήναυάγιοΗΠΑΤιτανικός