Κόσμος|18.06.2020 09:35

Συζήτηση Ερντογάν - Μπαχτσελί για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Μαρία Ζαχαράκη

Τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της 2ας Ιουλίου για την Αγία Σοφία, σε περίπτωση που η τουρκική δικαιοσύνη αποφασίσει να ακυρώσει το προεδρικό διάταγμα του 1934 και να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, συζήτησαν χθες –μεταξύ άλλων- Ερντογάν και Μπαχτσελί.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Χουριέτ», στην 50λεπτη συνάντησή τους οι δύο πολιτικοί εταίροι εξέτασαν το κατά πόσο αρκεί η απόφαση, που –θεωρείται σχεδόν δεδομένη πλέον στην Άγκυρα- του Συμβουλίου της Επικρατείας για μετατροπή του καθεστώτος του μνημείου ή απαιτείται νέο προεδρικό διάταγμα του Ερντογάν, προκειμένου να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τζαμί, ακυρώνοντας το προηγούμενο του 1934 του Κεμάλ Ατατούρκ.

Ήδη η νομική πτυχή της υπόθεσης έχει καταγραφεί σε μελέτη, η οποία βρίσκεται στο γραφείο του Τούρκου προέδρου, όπως αναφέρεται.

Πάντως, επειδή πρόκειται να εκδοθεί έτσι κι αλλιώς προεδρικό διάταγμα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα ορίζει τη αναδιαμόρφωση της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εξετάζεται μήπως στο ίδιο προεδρικό διάταγμα πρέπει να επικυρώνεται και η ακύρωση του προηγούμενου διατάγματος του 1934 που θα αποφασίσει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ένα άλλο επίσης ζήτημα που εξετάζεται είναι αν η Αγία Σοφία πλέον ως τζαμί θα υπάγεται στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων. Προς το παρόν υπάγεται διοικητικά στο τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού.

Ντεβλέτ ΜπαχτσελίΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑγία Σοφία