Κόσμος|18.06.2020 09:43

Έτοιμοι για τη Λιβύη οι Τούρκοι εργολάβοι - Σχέδια για ενέργεια και έργα υποδομής

Μαρία Ζαχαράκη

Έτοιμοι να… πιάσουν το μυστρί στη Λιβύη δηλώνουν οι Τούρκοι εργολάβοι μόλις δοθεί το πράσινο φως από την πολιτική ηγεσία.

Η στρατιωτική και πολιτική συνεργασία της Τουρκίας με τη Λιβύη λαμβάνει νέες διαστάσεις μετά την εφ’ όλης της ύλης συνάντηση που έλαβε χώρα χθες στην Τρίπολη με την παρουσία 2 υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν και του αρχηγού της ΜΙΤ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Γενί Σαφάκ», η Άγκυρα μαζί με τις άλλες συμφωνίες που έχει καταλήξει με την κυβέρνηση Σαράζ, προωθεί δυνατά και εκείνη της ανοικοδόμησης της Λιβύης από τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες. Σύμφωνα μάλιστα με τη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, στο τραπέζι της «ανοικοδόμησης» -μετά από 9 χρόνια εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη- έχουν ανοιχτεί σχέδια που ξεκινούν από την ενέργεια και φτάνουν μέχρι και τα έργα υποδομής.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργολάβων, Τουρκίας, Μιτχάτ Γενιγκιούν, δηλώνει άλλωστε ότι «η Λιβύη τώρα αποτελεί την προτεραιότητά μας. Τούρκοι εργολάβοι είναι έτοιμοι να πάνε στη Λιβύη».

Η παρουσία του κατασκευαστικού τομέα στη Λιβύη ήταν έντονη πριν από το 2011, οπότε ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα της βόρειας Αφρικής. Ωστόσο, η σχεδόν βίαιη απομάκρυνση όλων των ξένων εταιρειών και κυρίως των τουρκικών από τη Λιβύη, στοίχισε στην Τουρκία 4 δις. δολάρια. Μία ζημία που ευελπιστεί τώρα να «αποσβέσει» και με το παραπάνω, ει δυνατόν…

ΤουρκίαΛιβύη