Κόσμος|18.06.2020 16:51

Turkcell: Στο κράτος περνά ο μεγαλύτερος φορέας κινητής τηλεφωνίας της Τουρκίας

Μαρία Ζαχαράκη

Στο Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της Τουρκίας, που υπάγεται στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περνά η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Τουρκίας, προκειμένου τα κέρδη της κερδοφόρας επιχείρησης να ενισχύσουν την τουρκική οικονομία.

Το Ταμείο απέκτησε το 26% της Turkcell έναντι 530 εκατ. δολαρίων.

Το χαρτοφυλάκιο του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου της Τουρκίας περιλαμβάνει επίσης τη Ziraat Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την Türk Telekom, τη μεγαλύτερη εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας, την Turkish Airlines και την εταιρεία ενέργειας BOTAŞ. Νωρίτερα φέτος, εξαγόρασε επίσης τη Vakıfbank, την τρίτη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Τουρκίας και κατέχει επίσης και τη Halkbank, τη δεύτερη μεγαλύτερη.

Η εξαγορά της Turkcell από το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο ωστόσο εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με την επικοινωνία και το προσωπικό απόρρητο. Οι τουρκικές αρχές έχουν επανειλημμένως πιέσει την Turkcell να της επιτρέψει την πρόσβαση στα στοιχεία των συνδρομητών της για την παρακολούθηση τηλεφωνικών κλήσεων στο πλαίσιο νομικών ερευνών ή για απόσπαση πληροφοριών. Η Turkcell δραστηριοποιείται επίσης στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τα Κατεχόμενα.

ΤουρκίαTurkcell