Κόσμος|18.06.2020 22:18

Μιχάλης Ιγνατίου: «Ανάρμοστη» η σχέση Ντόναλντ Τραμπ - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Newsroom

Αποκαλύψεις που «καίνε» τον Ντόναλντ Τραμπ και προκαλούν τριγμούς στον Λευκό Οίκο φαίνεται πως περιέχει το πολυσυζητημένο βιβλίο του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον.  Ο συγγραφέας αναφέρει τις εξυπηρετήσεις του Τραμπ σε ξένους ηγέτες και την περίπτωση τράπεζας που συνδεόταν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περιστατικά κατάχρησης εξουσίας αλλά και τα μεγάλα «κενά» στις γεωπολιτικές γνώσεις του. Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, θορυβημένος από τις αποκαλύψεις, έχει ήδη κινήσει τη νομική διαδικασία για να σταματήσει την έκδοση πριν βρεθεί στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Όπως τόνισε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους στην Ουάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, «μελετώντας τις αποκαλύψεις του Τζον Μπόλτον επιβεβαίωσα τα συμπεράσματα, στα οποία έχω καταλήξει εδώ και καιρό. Ο Ντόναλντ Τραμπ, δυστυχώς, έχει θέσει την αμερικανική προεδρία στην υπηρεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπου μπορούσε το έκανε, παρακάμπτοντας ακόμα και τους αμερικανικούς νόμους. Μάλιστα ακόμα και αν επιχειρούσε να παραβιάσει τους νόμους -όπου δεν ήταν εύκολο να το κάνει- φανταστείτε τι συνέβαινε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπου οι διπλωμάτες αντιδρούσαν αλλά εκείνος τους αγνοούσε. Πώς μπορεί να περιμένει η Ελλάδα και η Κύπρος βοήθεια από την Αμερική όταν ο Τούρκος πρόεδρος επηρεάζει ή ίσως καθορίζει την αμερικανική εξωτερική πολιτική για την περιοχή μας; Είναι ευτύχημα για την Αθήνα και τη Λευκωσία ότι προχώρησαν στις τριμερείς επαφές με το Ισραήλ και την Αίγυπτο».

«Αρκετοί Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν διαφωνήσει ακόμα και με πράξεις για την πολιτική που έχει ο Τραμπ με την Τουρκία. Κανονικά, την πολιτική έπρεπε να την χαράσσει το State Department αλλά απ' ότι φαίνεται τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Τραμπ και ιδιαίτερα για την Τουρκία, μερικοί στον Λευκό Οίκο και το State Department τον ακολουθούν πιστά. Είναι "βασιλικότεροι του βασιλέως". Αυτοί που διαφωνούν και τονίζουν τη σημαντική θέση της Ελλάδας και της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σοβαροί άνθρωποι. Δεν είναι εύκολο να διαφωνείς με αυτόν τον Τραμπ έτσι όπως τον παρουσιάζει στο βιβλίο του ο Τζον Μπόλτον» πρόσθεσε.

«Μερικές από τις αποκαλύψεις τις γνωρίζαμε και ιδιαίτερα για την Halkbank, την προσωπική τράπεζα του Ερντογάν. Όμως, όταν τα λέει ο Τζον Μπόλτον έχουν μία άλλη αξία. Ήταν εκεί, έβλεπε, θύμωνε, προσπαθούσε να μεταπείσει τον Τραμπ. Αυτή η "ανάρμοστη σχέση" αφορούσε όλο το φάσμα των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο κ. Μπόλτον είχε προειδοποιήσει από καιρό ότι ο Τραμπ έχει προσωπικά και οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία. Ελπίζουμε όλοι ότι μετά την κυκλοφορία του βιβλίου και την κλήση Μπόλτον για την κατάθεση των στοιχείων στη Γερουσία, θα σταματήσει η "ανάρμοστη σχέση" που απειλεί τα εθνικά συμφέροντα Ελλάδας - Κύπρου. Σημειώνεται πως υπό το φως αυτών των αποκαλύψεων στην υπόθεση των F-35, έχει πολύ μεγάλη σημασία να πούμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε, καθώς πρέπει να τονιστεί ο ρόλος της ελληνικής, της εβραϊκής και της αρμενικής κοινότητας» κατέληξε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

ΗΠΑΝτόναλντ ΤραμπΤουρκίαΤζον ΜπόλτονΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν