Κόσμος|19.06.2020 22:35

Μιχάλης Ιγνατίου: Ο Ερντογάν έχοντας τη στήριξη Τραμπ αισθάνεται σαν «αρχηγός της μαφίας»

Newsroom

Ως το «πιο αυστηρό» και «ισχυρό» μήνυμα που εστάλη ποτέ στην Άγκυρα, χαρακτήρισε τα λεγόμενα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους στην Ουάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου. Μάλιστα, όπως ανέφερε, είναι «πιο ισχυρό ακόμα και από την προειδοποίηση Αποστολάκη για την βραχονησίδα. Το μήνυμα δεν είμαι βέβαιος ότι εστάλη μόνο προς την Τουρκία αλλά εστάλη και στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες. Ειδικά το ΝΑΤΟ θεωρώ ότι υποθάλπτει την τουρκική επιθετικότητα».

«Θυμίζω ότι παρόμοιο μήνυμα έστειλε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Ιανουάριο κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Στο ερώτημα που του τέθηκε από τον Λευκό Οίκο, ενημέρωσε ότι η Ελλάδα θα απαντήσει. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίστηκε να υπάρξει η αμερικανική παρέμβαση, η οποία, όμως, δεν είχε επιτυχία. Χωρίς αμφιβολία οι Αμερικανοί είναι γνώστες της κατάστασης, ενημερώνονται συνέχεια μέσω της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και της ελληνικής στην Ουάσιγκτον, καθώς και από ένα άλλο κανάλι που δημιουργήθηκε μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού. Άρα, γνωρίζουν τα πάντα. Το ερώτημα, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι τι κάνουν ή δεν κάνουν οι Αμερικανοί αλλά πόσο αποτελεσματικοί ή γιατί δεν είναι αποτελεσματικοί. Γιατί, άραγε, δεν μπορούν να σταματήσουν αυτή την άνευ προηγουμένου επιθετικότητα του Ερντογάν. Νομίζω ότι την απάντηση δίνουν οι αποκαλύψεις του Τζον Μπόλτον, οι οποίες συγκλονίζουν την Αμερική. Μάλιστα ο ίδιος ο Τραμπ έκανε νέα προσπάθεια για να σταματήσει την έκδοση του βιβλίου. Άρα, φαντάζεστε τι φοβάται ο Αμερικανός πρόεδρος» πρόσθεσε.

«Από τη στιγμή που ο Ερντογάν νιώθει ότι έχει τη στήριξη Τραμπ, αισθάνεται σαν "τον αρχηγό της μαφίας" και δεν μπορεί να τον αγγίξει κανείς. Ο Τούρκος πρόεδρος είναι σε θέση λόγω της σχέσης που έχει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, να μιλάει εκ μέρους του δυστυχώς. Το ίδιο έκανε χθες ο Τσαβούσογλου, που είπε ότι συμφωνήθηκε συνεργασία για το θέμα της Λιβύης. Απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχουμε από το State Department αλλά πληροφορηθήκαμε ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα παρουσιάζει ο κ. Τσαβούσογλου. Την ίδια στιγμή έχουμε κάτι παράξενο που δεν γνωρίζω εάν υπάρχει σε άλλη χώρα. Δηλαδή, ότι ο πρόεδρος ακυρώνει μακροχρόνιες πολιτικές των υπουργών του. Στο State Department σκέφτονται διαφορετικά. Συγκεκριμένα, είναι εναντίον της επίθεσης στη Σύρτη. Φοβάμαι όμως ότι ο Τραμπ θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις αφού πρώτα μιλήσει με τον Ερντογάν» συνέχισε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

«Ο Μαρκ Έσπερ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας προσκάλεσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 21 Ιουλίου. Θα είναι μία ενδιαφέρουσα επίσκεψη από όλες τις απόψεις» κατέληξε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους. 

Ντόναλντ ΤραμπΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν