Κόσμος|22.06.2020 11:59

Πρίγκηπος: Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στο ελληνικό ορφανοτροφείο

Μαρία Ζαχαράκη

Επίσκεψη στο ιστορικό ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης, πραγματοποίησε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος βρέθηκε στο νησί για την επίσημη πρώτη των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές άμαξες που μετέφεραν εντός των νησιών εδώ και αιώνες τους κατοίκους και τους επισκέπτες στα Πριγκηπόνησα. Ο δήμος των Πριγκηπονήσων διόρισε μάλιστα για πρώτη φορά κι έναν Έλληνα της Κωνσταντινούπολης, τον Αναστάσιο Μηλιάδη, ως οδηγό στα νέα πρωτότυπα οχήματα που θα αποτελούν πλέον το σήμα κατατεθέν των νησιών.

Στο ορφανοτροφείο, το οποίο ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πλέον έπειτα από απόφαση του ΕΔΑΔ, τον Εκρέμ Ιμάμογλου υποδέχθηκε ο Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ του Οικουμενικού Θρόνου Λάκης Βίγκας. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους και παρασχέθηκε αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση και τις προσπάθειες αναστήλωσής του και αξιοποίησής του.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο σχεδιάζει την πραγματοποίηση έργων αναστήλωσης και ανάδειξης του ιστορικού κτιρίου, ώστε στο μέλλον να στεγάσει ένα κέντρο περιβαλλοντικού, πολιτιστικού και διαθρησκειακού διαλόγου, ωστόσο το κόστος αναστήλωσης είναι ιδιαιτέρως υψηλό και καιρό τώρα το Φανάρι αναζητεί τρόπους εξασφάλισης χρηματοδότησης.

Υπόσχεση Ιμάμογλου για συμβολή δήμου στην αναστήλωση

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατά την επίσκεψή του μέσα στο ερειπωμένο ιστορικό κτίριο εξέφρασε τη λύπη του για τη θέα που αντίκρισε και διαβεβαίωσε ότι ο δήμος της Κωνσταντινούπολης επιθυμεί να συμβάλει στη διάσωση του ορφανοτροφείου.

Μάλιστα ανέθεσε στον Μαχίρ Πολάτ, επικεφαλής του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, να διερευνήσει πώς θα μπορούσε να συμβάλει ο μητροπολιτικός δήμος της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να σωθεί το κτίριο από την κατάρρευση.

Ο Λάκης Βίγκας πρόσφερε μάλιστα προς τον σκοπό αυτό αντίγραφο του υπό έκδοση βιβλίου του Τούρκου αρχιτέκτονα Αχμέτ Αλπέρ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται αρχιτεκτονικές μελέτες για την αναστήλωσή του.

Ορφανοτροφείο ΠριγκήπουEκρέμ ΙμάμογλουΟικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος