Κόσμος|24.06.2020 22:04

Ανάλυση Ιγνατίου: Δεύτερη επιστολή Μενέντεζ προς Πομπέο για την Τουρκία

Newsroom

Μία μέρα μετά την αιχμηρή επιστολή που απέστειλε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ επανήλθε σήμερα καθώς του έστειλε νέα επιστολή ζητώντας του να εμφανιστεί στην επιτροπή διεθνών σχέσεων της Γερουσίας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου «ο γερουσιαστής επανήλθε αυτή τη φορά στο θέμα της τουρκικής επιρροής επί του προέδρου Τραμπ και γενικότερα στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι πάρα πολύ σκληρός και κάνει αναφορά και στις σχέσεις Τραμπ - Σι Τζινπινγκ καθώς χρησιμοποιεί στο έπακρο τις αποκαλύψεις Μπόλτον (ανέφερε στο βιβλίο του ότι ο Τραμπ έκανε χάρες σε αυταρχικούς ηγέτες). Στη νέα επιστολή ο Δημοκρατικός γερουσιαστής καλεί τον Μάικ Πομπέο να εμφανιστεί στην επιτροπή διεθνών σχέσεων της Γερουσίας και να καταθέσει για τις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Σι Τζινπινγκ. Εάν ο κ. Πομπέο εμφανιστεί στην επιτροπή θα παρακολουθήσουμε τη "μάχη των μαχών", όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες».

«Αυτή είναι η δεύτερη επιστολή μέσα σε ένα 48ωρο. Είχε προηγηθεί αυτή με την οποία κατήγγειλε την άνευ προηγουμένου επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Μάλιστα ζήτησε να παρέμβει άμεσα ο Λευκός Οίκος και το State Department. Στη νέα του επιστολή ζητάει το State Department να ξεκαθαρίσει τη θέση του για την υπόθεση της τουρκικής τράπεζας. Επίσης ζητάει να πληροφορηθεί - φαίνεται να ξέρει - τι έγινε σε μία συνάντηση του Μάικ Πομπέο με τον Ερντογάν τον Οκτώβριο του 2019. Ακόμη ο γερουσιαστής ζητάει να αποκαλυφθεί ο ρόλος τόσο του Κούσνερ όσο και του Αλμπαϊράκ. Μάλιστα ο Μενέντεζ τον ρωτάει "τι μέτρα λάβατε και πως αντιμετωπίσατε το κανάλι εξωτερικής πολιτικής που δημιούργησαν Τραμπ - Ερντογάν μέσω των γαμπρών τους. Όπως φαίνεται από την επιστολή ο Μενέντεζ φαίνεται να γνωρίζει πολλά μυστικά για τις σχέσεις Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας και της Κίνας. Ειδικά με την Τουρκία το κανάλι των δύο γαμπρών θεωρείται μη νόμιμο και ύποπτο» κατέληξε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Ρόμπερτ ΜενέντεζΜάικ ΠομπέοΤουρκία