Κόσμος|25.06.2020 11:21

Βόρεια Μακεδονία: Ντέρμπι δείχνει νέα δημοσκόπηση - Πάνω από 100 νέα κρούσματα καθημερινά

Τίμος Φακαλής

Ντέρμπι μεταξύ του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) του Ζόραν Ζαέφ και του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση 20 μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσίασε ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων, «Telma» το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ προηγείται μόλις με 1,6% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, πολύ μεγάλο είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου η οποία ξεπερνά το 40%.

Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Ζόραν Ζάεφ προηγείται με ποσοστό 18,8%, έναντι ποσοστού 15% που συγκεντρώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Ένα ποσοστό 36% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης δεν έχει εμπιστοσύνη σε κανέναν πολιτικό της χώρας.

telma/Δημοσκόπηση

Το VMRO-DPMNE προηγείται στους σλαβικής καταγωγής ψηφοφόρους κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο στην γενική πρόθεση ψήφου, το SDSM υπερκαλύπτει αυτή τη διαφορά λόγω της αυξημένης επιρροής του στους ψηφοφόρους αλβανικής καταγωγής, όπου η απήχηση του VMRO-DPMNE είναι μηδενική. Η δημοσκόπηση διεξήχθη τηλεφωνικώς το διάστημα 16-21 Ιουνίου 2020, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.003 ατόμων, με περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±3,1%

Τα επιχειρήματα Ζάεφ-Μίτσκοσκι 

Στην μάχη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν στις 15 Ιουλίου ρίχτηκαν και επίσημα από την Τετάρτη 24 Ιουνίου συνολικά 15 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων στη Βόρεια Μακεδονία. Από τη μια η επικράτηση Ζάεφ θα στείλει ένα σινιάλο στο εξωτερικό ότι η χώρα συνεχίζει την ευρωπαϊκή πορεία που χάραξε ο ηγέτης της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), ακολουθώντας τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί ειδικά στο τομέα της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης.

social media/Βόρεια Μακεδονία

Από την άλλη μια πιθανή νίκη του δεξιού συντηρητικού κόμματος VMRO-DPMNE θα σηματοδοτήσει την αλλαγή πλεύσης της χώρας όχι τόσο στο εσωτερικό, όσο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, επιβραδύνοντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και επιδιώκοντας ίσως μια πιο χαλαρή σχέση με τις Βρυξέλλες-στο πυρήνα της οποίας θα είναι οι οικονομικές παροχές που θα περιμένουν τα Σκόπια.

social media/Χρίστιαν Μίτσκοσκι

Καταγράφονται περισσότερα από 100 κρούσματα καθημερινά

Στο μεταξύ, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων της χώρας από την Παρασκευή 26 Ιουνίου, παρά την καταγραφή περισσότερων από 100 νέων κρουσμάτων καθημερινά. Συνολικά 259 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ υπάρχουν 3.095 ενεργά κρούσματα.

Τα σύνορα παραμένουν κλειστά από τα μέσα Μαρτίου περίπου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, όσοι εισέρχονται στη Βόρεια Μακεδονία από την Παρασκευή 26 Ιουνίου δεν θα υπόκεινται στον περιορισμό της κατ’ οίκον απομόνωσης δύο εβδομάδων που ισχύει σήμερα, ούτε θα χρειάζεται να επιδείξουν στα σύνορα αρνητικό τεστ κορονοϊού.

ΣκόπιακάλπεςΒόρεια ΜακεδονίαδημοσκόπησηΖόραν ΖάεφΧρίστιαν Μιτσκοσκι