Κόσμος|25.06.2020 15:12

Αρχίζει η κούρσα για τη διαδοχή Σεντένο στο Eurogroup

Μαρία Ψαρά

Ξεκινάει η κούρσα για τη διαδοχή του προέδρου του Eurogroup. Σήμερα, Πέμπτη 25 Ιουνίου, είναι η καταληκτική ημερομηνία των υποψηφιοτήτων, ύστερα από την ανακοίνωση του Πορτογάλου Προέδρου Μάριο Σεντένο ότι δεν θέλει να ανανεώσει τη θητεία του για τα 2,5 χρόνια – όπως είθισται και είχε κάνει ο προκάτοχός του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η εκλογή θα πραγματοποιηθεί στο Eurogroup της 9ης Ιουλίου. Επισήμως, η μόνη που έχει δηλώσει δημόσια την υποψηφιότητά της είναι η Ισπανίδα Υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο. Ωστόσο, στη μάχη φαίνεται να ρίχνεται και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμενιά, όπως και ο Πάσκαλ Ντόναχιου, ο Ιρλανδός ομόλογός του.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup αφορούν στον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού, ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός αλλά και τις βασικές προτεραιότητες μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης της Ε.Ε., όπου η πρόοδος έχει σταματήσει. Ούτε η Καλβίνιο, που είναι μέλος της κυβέρνησης του Ισπανού Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, ούτε ο Λουξεμβούργιος Γκραμενιά προέρχεται από το συντηρητικό κόμμα. Αυτό είναι και καλό και κακό, αφού οι θέσεις διανέμονται συνήθως μεταξύ των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων.

Προς το παρόν, υπάρχει μεγάλη υποστήριξη από τα κράτη μέλη του Νότου για την υποψήφια της Ισπανίας. Η γερμανική πλευρά δεν είναι πραγματικά σαφής για το ποιον στηρίζει και αυτό είναι σημαντικό δεδομένου του ρόλου της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή οικονομία. Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος εκλέγεται με απλή πλειοψηφία για περίοδο 2,5 ετών.

Μάριο ΣεντένοEurogroup