Κόσμος|25.06.2020 18:27

Βρετανία: Απίστευτος συνωστισμός στις παραλίες - Εικόνες προ κορονοϊού εποχής

Newsroom

Βρετανοί όχι μόνο δεν τήρησαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του Λονδίνου -εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού- αλλά φέρονται σαν να μην υπάρχει ο ιός και απολαμβάνουν την θάλασσα κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent  οι Βρετανοί συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη σε παραλίες για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ηλιόλουστες μέρες, ενώ η Mirror αναφέρει ότι αναμένεται αύξηση των ημερήσιων εκδρομών. 

«Δεν έχει σημασία τι κάνουμε, αυτοί οι ανόητοι θα αγνοήσουν τους κανόνες », ανέφερε η Vikki Slade, ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών του Συμβουλίου του Μπόρνμουθ, η οποία χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του πλήθους που ήρθε στην παραλιακή πόλη λόγω καύσωνα «αηδιαστική». Η Slade συνομίλησε διαδικτυακά με τη Λόρα Μίλερ, μέλος των Συντηρητικών από το Συμβούλιο του Ντόρσετ, η οποία είπε χαρακτηριστικά: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε- σήμανση, κλείσιμο δρόμων, έκδοση εισιτηρίων, εκπαίδευση, αλλά δεν λειτουργεί. Δεν τους νοιάζει». Οι εικόνες από τις σκηνές συνωστισμού στις παραλίες της Βρετανίας στο Μπόρνμουθ αλλά και το Μπράιτον έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου.

AP photo
AP photo
AP photo

Υπάρχει κίνδυνος για δεύτερο κύμα

Επικεφαλής ιατρικών συλλόγων της Βρετανίας προειδοποίησαν τα πολιτικά κόμματα της χώρας ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν τοπικές εστίες του νέου κορονοϊού και ότι υπάρχει πραγματικά ο κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα. «Αν και η μελλοντική μορφή της πανδημίας στην Βρετανία είναι κάτι δύσκολο να προβλεφθεί, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να υπάρξουν τοπικά ξεσπάσματα και ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα», σημειώνουν.

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση με την προειδοποίηση αυτή βρίσκονται ο Ντέρεκ Άλντερσον, που είναι πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών, ο Άντριου Γκόνταρντ, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών και η Κάθριν Χέντερσον, η οποία είναι πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Εντατικολόγων. «Πολλά στοιχεία της υποδομής που χρειάζεται για την αναχαίτιση του ιού αρχίζουν να τίθενται σε εφαρμογή, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ουσιαστικές προκλήσεις», σημειώνουν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Τρίτη, ότι οι παμπ, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία θα μπορέσουν να ξανανοίξουν στην Αγγλία στις αρχές του επόμενου μήνα, χαλαρώνοντας την καραντίνα που έχει επιβληθεί για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Οι αντιδράσεις στην χαλάρωση των περιορισμών

Οι επιχειρηματικοί φορείς της Βρετανίας, καλωσόρισαν την ανακοίνωση για ευρύτερη χαλάρωση των περιορισμών του lockdown, καθώς έτσι θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσει ένα σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων. Η Ομοσπονδία βρετανικής βιομηχανίας αλλά και το Ινστιτούτο Διευθυντών σχολίασαν με ανακοινώσεις τους ότι η αλλαγή στο μέτρο της απόστασης θα κάνει τη διαφορά στη βιωσιμότητα χιλιάδων εταιριών και θα επηρεάσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Το Εμπορικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε ότι αν και η μείωση της απόστασης στο ένα μέτρο θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους, ωστόσο, παραμένουν μακριά από τη συνήθη πρακτική τους και θα χρειαστούν περισσότερες προσπάθειες για να ανταπεξέλθουν της κρίσης.

Μία από τις μεγαλύτερες εργατικές ενώσεις, TUC, ανακοίνωσε ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας θα πρέπει να συμβαδίζει με την προστασία των εργαζομένων και ζήτησε από τις επιχειρήσεις να ανακοινώσουν άμεσα τις εκτιμήσεις ρίσκου τους, ώστε οι εργαζόμενοι να νιώσουν ασφαλείς κατά την επιστροφή τους στην εργασία. Η Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση εξέφρασε σκεπτικισμό για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στις τάξεις τον Σεπτέμβριο, καθώς θα χρειαστούν - ακόμη και με την απόσταση του ενός μέτρου - περισσότεροι εκπαιδευτικοί και χώροι εντός των σχολείων.

ΒρετανίαπαραλίεςΚορονοϊός