Κόσμος|29.06.2020 19:44

Τουρκία: Οι μάχες της Αγκυρας με τη Δύση, ο Μακρόν και η ανατολική Μεσόγειος

Μαρία Ζαχαράκη

Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία βρέθηκε αντιμέτωπη με όλες σχεδόν τις μεγάλες δυνάμεις για μία σειρά θεμάτων που απασχολούν τη διεθνή διπλωματία και πολιτική. Από Γαλλία και Ευρώπη μέχρι Αμερική.

Οι αντιπαραθέσεις της Τουρκίας με το παγκόσμιο γίγνεσθαι αφορούσαν από χρόνια ζητήματα, όπως οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις και η η ανατολική Μεσόγειος, έως καινούρια, όπως οι αντεγκλήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμάνουελ Μακρόν.

Η πρώτη διαμάχη της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε με τις ΗΠΑ και τον διευθυντή Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος επέκρινε έντονα τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου για τις «παραπλανητικές, μονόπλευρες και παραποιημένες», όπως τις χαρακτήρισε, συνομιλίες μεταξύ Ερντογάν - Τραμπ, όπως τις αποτύπωσε στο νέο του βιβλίο ο Τζον Μπόλτον.

Η στήριξη της Ευρώπης σε Ελλάδα και Κύπρο εξοργίζει την Άγκυρα

Μια ημέρα μετά τις δηλώσεις Αλτούν, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, επισκέφτηκε τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κι έπειτα τη Λευκωσία όπου εκεί ζήτησε από την Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Οι επισκέψεις του κορυφαίου Ευρωπαίου αξιωματούχου σε Ελλάδα και Κύπρο σε μία περίοδο έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικά η πρότασή του για απευθείας συνομιλίες Κυπριακής Δημοκρατίας-Τουρκίας για το θέμα των εξορύξεων των υδρογονανθράκων, εξόργισαν την Άγκυρα.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, απέρριψε την πρόταση του Μπορέλ ως «α-σόβαρη» και κατηγόρησε για άλλη μία φορά την Ευρώπη ότι τάσσεται με το πλευρό των Ελλήνων και Κυπρίων.

Γαλλία: Το νέο μέτωπο για την Άγκυρα

Οι διαμάχες, ωστόσο, της Τουρκίας δεν περιορίζονται μόνο στους Έλληνες στη Μεσόγειο. Την προηγούμενη εβδομάδα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας κατηγόρησε την Άγκυρα για παρενόχληση μίας γαλλικής φρεγάτας στα ανοιχτά της Λιβύης κατά τη διάρκεια ελέγχου ενός φορτηγού-πλοίου ύποπτο για μεταφορά όπλων στην κυβέρνηση Σαράζ. Οι τουρκο-γαλλικές σχέσεις «βράζουν» εδώ και καιρό εξαιτίας της Λιβύης, καθώς Τουρκία και Γαλλία υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στον εμφύλιο που σπαράσσει τη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε και πάλι να υπερασπιστεί την πολιτική Ερντογάν απέναντι στο «επιτιθέμενο» Παρίσι, κάνοντας λόγο ακόμη και για «αποικιοκράτες που έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα και που δεν έχουν καμία δουλειά να ανακατεύονται στις υποθέσεις της ανατ. Μεσογείου».

Αυτή τη φορά τα κάρβουνα από τη φωτιά ανέλαβε να βγάλει το ΝΑΤΟ, διατάσσοντας έρευνα για το περιστατικό στην ανατ. Μεσόγειο, ώστε ένα επεισόδιο –τουλάχιστον- από τα πολλά ανάμεσα στις δύο χώρες να χαθεί μέσα σε έρευνες και παραέρευνες και να ξεχαστεί. Γιατί –βέβαια- το «σίριαλ» Τουρκίας – Γαλλίας φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για καιρό ακόμη…

Νέο αμερικανικό χτύπημα

Η εβδομάδα για το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έληξε την Κυριακή με μία ακόμη έκφραση «απογοήτευσης» προς τις ΗΠΑ λόγω μίας έκθεσης με θέμα την εμπορία ανθρώπων. Στη σχετική ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Τουρκία κατηγορείται ότι δεν συμμορφώθηκε πλήρως με τα πρότυπα για την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων, αν και η χώρα κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για να συμμορφωθεί προς αυτά.

«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αναβαθμίστηκε σε υψηλότερη κατηγορία παρά την επιβεβαίωση ότι η χώρα μας έχει αυξήσει τον αγώνα της κατά της εμπορίας ανθρώπων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν 4 εκατομμύρια εκτοπισμένους και έχει επωμιστεί όλο το βάρος της μετανάστευσης στον πλανήτη.

ΤουρκίαΕμανουέλ ΜακρόνΓαλλίαΤζον ΜπόλτονΗΠΑΑνατολική Μεσόγειος