Κόσμος|30.06.2020 18:00

Απόρρητες συνομιλίες: Ο Τραμπ είπε «ηλίθια» τη Μέρκελ και έκανε bullying στη Μέι

Newsroom

«Σεισμό» προκαλούν στις ΗΠΑ οι αποκαλύψεις του CNN για τις επαφές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με ξένους ηγέτες. Σύμφωνα με τον Carl Bernstein - ο δημοσιογράφος «θρύλος» που αποκάλυψε το σκάνδαλο του Watergate- ο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει γίνει η... μαριονέτα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι ενίοτε του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ακόμη, περιγράφει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ηγέτης των ΗΠΑ η οποία είναι άκρως καταθλιπτική. Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Τραμπ, άλλοτε άγεται και φέρεται από τον Ερντογάν και τον Ρώσο πρόεδρο, κι άλλοτε φτάνει σε σημείο να βρίζει ηγέτες χωρών συμμάχων της Αμερικής, όπως η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.

Όλα τα παραπάνω προέρχονται από πολύμηνη έρευνα του CNN, αναφορικά με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πλανητάρχη. Μάλιστα το περιεχόμενο των διαβαθμισμένων εγγράφων έπεισε δύο συμβούλους εθνικής ασφάλειας, τον μακροχρόνιο προσωπάρχη του, ότι ο Τραμπ αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια της χώρας.

«Ο Ερντογάν του έπαιρνε και τα σώβρακα»

Η συμπεριφορά του κ. Τραμπ χαρακτηρίζεται επιεικώς απαράδεκτη καθώς έφτασε στο σημείο να αποδέχεται ό,τι ζητούσε ο Τούρκος πρόεδρος, με αποκορύφωμα την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, η οποία επέτρεψε στην Άγκυρα να επιτεθεί εναντίον των Κούρδων συμμάχων της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το CNN, η συχνότητα των συνομιλιών του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Αμερικής – στις οποίες ο Τούρκος ηγέτης πίεζε συνεχώς τον Τραμπ για πολιτικές παραχωρήσεις και άλλες εύνοιες – ήταν πηγή ανησυχίας για τους στενούς συνεργάτες του, όπως ο στρατηγός ΜακΜάστερ, ο Τζον Μπόλτον κι ο Τζον Κέλι. Ιδιαίτερα προκαλούσε κάκιστη εντύπωση η ευκολία με την οποία ο Ερντογάν παράκαμπτε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες για να μιλήσει με τον κ. Τραμπ. Η αίσθηση που υπήρχε ανάμεσα στους συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου ήταν ότι κάθε φορά που μιλούσε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, «ο Ερντογάν του έπαιρνε και τα σώβρακα» (“Erdogan took him to the cleaners”). Καταλαβαίνει κανείς ότι η απαξιωτική φράση που χρησιμοποιούν οι συντάκτες του κειμένου, δεν θα γραφόταν αν δεν αντικατοπτριζόταν πλήρως η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αμερικανική κυβέρνηση. Δύο αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στην απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία – μια κίνηση που ωφέλησε την Τουρκία και τη Ρωσία. Μίλησαν ίσως για το πιο οδυνηρό παράδειγμα της επιρροής του Ερντογάν στον Τραμπ«Του έδωσε και το κατάστημα» τόνισε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς, αναφερόμενος στη Συρία.

Ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να γνωρίζει πότε μπορούσε να επικοινωνεί απευθείας με τον Πρόεδρο Τραμπ, ώστε ορισμένοι βοηθοί του Λευκού Οίκου είχαν πειστεί ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον χρησιμοποιούσαν το καθημερινό πρόγραμμα του Τραμπ και παρείχαν πληροφορίες στον Τούρκο πρόεδρο σχετικά με το πότε ο Πρόεδρος θα είναι διαθέσιμος για να δεχθεί το τηλεφώνημά του. Σε μερικές περιπτώσεις ο Ερντογάν του τηλεφώνησε όταν έπαιζε γκολφ και ο Τραμπ καθυστερούσε το παιχνίδι, ενώ οι δύο μιλούσαν με τις ώρες.

Ανεπαρκής σχετικά με τη Συρία και τη Μέση Ανατολή

Δύο πηγές περιέγραψαν τον Πρόεδρο ως ανεπαρκή, σχετικά με την ιστορία της συριακής σύγκρουσης και της Μέσης Ανατολής γενικά, και ανέφεραν ότι συχνά ήταν απρόσεκτος και δεν είχε επαρκείς γνώσεις για να συμμετάσχει με ισότιμους όρους σε μια συζήτηση πολιτικής με τον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος πάντα έκανε ό,τι ήθελε στις συζητήσεις του με τον Τραμπ.

Οι πηγές ανέφεραν ότι οι βλαβερές πολιτικές αποφάσεις των ΗΠΑ για τη Συρία – συμπεριλαμβανομένης της εντολής του Προέδρου για απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, οι οποίες στη συνέχεια επέτρεψαν στην Τουρκία να επιτεθεί στους Κούρδους που βοήθησαν τις ΗΠΑ να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος και να το νικήσει- εξασθένησαν τον ρόλο του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση. Η εντολή του Τραμπ ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την ικανότητα του Ερντογάν να τηλεφωνεί όποτε ήθελε στον Τραμπ και να τον πείθει.

Η περιστασιακή οργή κατά του Ερντογάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος περιστασιακά εξοργιζόταν εναντίον του Ερντογάν – μερικές φορές λόγω των αιτημάτων του να δοθεί στην Τουρκία προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς, και όταν ο Τούρκος ηγέτης δεν απελευθέρωσε τον φυλακισμένο Αμερικανό πάστοραΆντριου Μπράνσον, όπως είχε υποσχεθεί στον Τραμπ. Ο Ευαγγελιστής πάστορας είχε κατηγορηθεί αδίκως ότι «βοηθούσε τρομοκράτες» και για ανάμειξη στο πραξικόπημα του 2016 για την ανατροπή του Ερντογάν. Ο Μπράνσον τελικά απελευθερώθηκε μετά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία

Η «ηλίθια» Μέρκελ

Σύμφωνα με τα έγγραφα ο Τραμπ είχε ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε ηγέτες όπως η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και η Τερέζα Μέι. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να αποκαλεί «ηλίθια» τη Μέρκελ, ενώ έκανε bullying στη Τερέζα Μέι. «Μερικά από όσα είπε στην Άνγκελα Μέρκελ είναι απλά απίστευτα: Τη χαρακτήρισε "ηλίθια" και την κατηγόρησε ότι μπαίνει στην τσέπη των Ρώσων, ανέφερε μια πηγή στον Bernstein. Είναι πιο σκληρός (σ.σ.: στις τηλεφωνικές κλήσεις) με εκείνους που βλέπει ως αδύναμους και πιο μαλακός με αυτούς που θα έπρεπε να είναι σκληρός». Η Μέρκελ αδιαφόρησε για το «φαρμάκι» του Τραμπ, ανέφερε στον Bernstein μια πηγή και απλώς η Kαγκελάριος απάντησε με δεδομένα. Μάλιστα οι Γερμανοί αξιωματούχοι κράτησαν τη συνομιλία σε έναν στενό πυρήνα. 

Η συμπεριφορά του ήταν αντίστοιχη και στις διά ζώσης συναντήσεις, δήλωσε ένας Γερμανός αξιωματούχος στο CNN. «Όταν η Μέρκελ επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο το 2018, ο Τραμπ επέδειξε πολύ αμφισβητήσιμη συμπεριφορά που ήταν αρκετά επιθετική (…). Η καγκελάριος έμεινε πράγματι ήρεμη, και αυτό έκανε και στο τηλέφωνο», δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με την έκθεση.

Έκανε bullying στη Μέι

Όσον αφορά την Τερέζα Μέι η πρώην Βρετανίδα πρωθυπουργός έμεινε άναυδη από τη συμπεριφορά του Τραμπ. Μάλιστα ταράχτηκε και έγινε νευρική όταν ο Τραμπ της επιτέθηκε, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στον Bernstein. «Σαφώς την εκφόβισε και αυτό είχε σκοπό», σχολίασε στο CNN ένα άτομο που έχει γνώση των κλήσεων. 

Όσον αφορά τις συνομιλίες τους αυτές χαρακτηρίστηκαν ως «ταπεινωτικές και εκφοβιστικές». Σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των κλήσεων ο Τραμπ δυσφήμισε τη Βρετανή πρωθυπουργό για την «άνευρη» προσέγγισή της στο Brexit. Είπε επίσης ότι ο Μέι ήταν αδύναμη και δεν είχε θάρρος.

Το φερόμενο bullying στον Αυστραλό πρωθυπουργό

Εκτός από το bullying στην Τερέζα Μέι, αντίστοιχη συμπεριφορά είχε και εναντίον του Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον. Ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να τον εκφόβιζε και να τον υποτιμούσε με εχθρικό και επιθετικό τρόπο κατά τη διάρκεια συνομιλίας τους στην οποία συμμετείχαν ακόμη ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αλλά και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. Σύμφωνα πάντα με πηγές, πάντα τα τηλεφωνήματα του Τραμπ με τους ηγέτες της Αυστραλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστραλίας και του Καναδά, ξεκίνησαν συνήθως με τη διατύπωση ενός παραπόνου. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του Αυστραλού πρωθυπουργού αρνήθηκε τους ισχυρισμούς λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός είχε μόνο ευγενικές, σεβάσμιες και θετικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο».

Όταν εξήρε τον πλούτο του

Πάντως ο Τραμπ εμφάνιζε και ένα άλλο πρόσωπο έναντι των συνομιλητών του. Συνομιλώντας με ξένους ηγέτες όπως ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο και ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας έκανε προσπάθειες για να τους επιδείξει τον πλούτο του. Σημειώνεται πως τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και οι Κέλι, ΜακΜάστερ και Τίλερσον δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του CNNi για σχολιασμό ενώ ο Ματίς αρνήθηκε να σχολιάσει. Ύστερα από τη δημοσίευση του θέματος, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Μάθιους, δήλωσε ότι «ο πρόεδρος Τραμπ είναι διαπραγματευτής παγκόσμιας κλάσης ο οποίος έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή. Είχε διαπραγματευόμενος για τη συμφωνία με την Κίνα είτε συμβάλλοντας στην ήττα του ISIS, ο πρόεδρος Τραμπ έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του στην υπεράσπιση των αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων».

Οι σχέσεις με Πούτιν

Σε ό,τι αφορά στις συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε κυρίως για τον εαυτό του, συχνά με υπερβολικούς όρους. Μάλιστα συνήθιζε να «αυτοαποθεώνεται» για την «άνευ προηγούμενου» επιτυχία του στην οικονομία, ή να δηλώνει πόσο πιο έξυπνος και ισχυρός είναι σε σύγκριση με τους «ηλίθιους και αδύναμους» προκατόχους του.  

«Ο Πούτιν απλά υπερτερεί απέναντί του», είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της διοίκησης, συγκρίνοντας τον Ρώσο ηγέτη με έναν μάστερ του σκακιού και τον Τραμπ με κάποιον που παίζει περιστασιακά ντάμα. «Ενώ ο Πούτιν αποσταθεροποιεί τη Δύση, ο Αμερικανός πρόεδρος κάθεται εκεί και πιστεύει ότι μπορεί να φανεί αρκετά ισχυρός σαν επιχειρηματίας και τόσο σκληρός τύπος που ο Πούτιν θα τον σεβαστεί», ανέφερε άλλη πηγή.  

Οι εμβρόντητοι σύμβουλοι

Σε πολλά τηλεφωνήματα, ο Τραμπ άφησε κορυφαίους συμβούλους ασφαλείας εμβρόντητους, λιγότερο για τις παραχωρήσεις που έκανε και περισσότερο για τον τρόπο του, καθώς φαινόταν να επιζητά την έγκριση του Πούτιν, αγνοώντας σημαντικά ζητήματα στη διμερή ατζέντα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, ή οι συμφωνίες για τον έλεγχο των όπλων. «Παραχωρεί το πλεονέκτημα που αποκτήθηκε με δυσκολία στον Ψυχρό Πόλεμο, εν μέρει δίνοντας στον Πούτιν και τη Ρωσία αξιοπιστία που ποτέ δεν είχαν. Έδωσε στη Ρωσία μια σανίδα σωτηρίας, γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια δύναμη που φθίνει. Παίζει με κάτι που δεν καταλαβαίνει και τους δίνει εξουσία που θα χρησιμοποιήσουν επιθετικά», ανέφερε ένας αξιωματούχος.  Οι πηγές του CNN αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόφαση Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, αναφέροντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «παρέδωσε το μαγαζί».

CNNΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤερέζα ΜέιWatergateΆνγκελα ΜέρκελΝτόναλντ Τραμπ