Κόσμος|01.07.2020 18:09

Στο Κατάρ την Πέμπτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Το Κατάρ θα επισκεφτεί αύριο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πρώτο ταξίδι που πραγματοποιεί στο εξωτερικό μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει να επισκεφτεί την πλέον φιλική και… υποστηρικτική προς τον ίδιο χώρα σε μία δύσκολη για την Τουρκία συγκυρία διεθνώς, καθώς αντιμετωπίζει πολλά μέτωπα κυρίως στην Ευρώπη, την ανατ. Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Κι άλλα χρήματα για Λιβύη;

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι για επέμβαση στη Λιβύη αν οι δυνάμεις του λιβυκού στρατού πλησιάσουν τη Σύρτη, ο Τούρκος πρόεδρος τηλεφώνησε στον εμίρη του Κατάρ, Αλ Θάνι.

Πηγές στην Τουρκία αναφέρουν ότι ο Ερντογάν τον κάλεσε προκειμένου να του ζητήσει να διπλασιάσει το… έμβασμα για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, στην οποία η Άγκυρα με αποστολή χιλιάδων στρατιωτών και πολεμοφοδίων. Το τηλεφώνημα, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, ήταν καθαρά οικονομικού περιεχομένου, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δεν σταματά να ζητά από τη Ντόχα όλο και περισσότερα χρήματα για να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις του σε Συρία και Λιβύη.

Οι δηλώσεις του Αιγύπτιου προέδρου αποτέλεσαν μία καλή δικαιολογία επομένως πάλι για την Άγκυρα, προκειμένου να αντλήσει περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπιστούν οι νέες συρράξεις στην ανατ. Μεσόγειο, σύμφωνα με Τούρκους διπλωμάτες, οι οποίοι ισχυρίζονται μάλιστα ότι ο Τούρκος πρόεδρος «εκβιάζει» για περισσότερο χρήμα το Κατάρ με αντάλλαγμα έναν -αν όχι ισότιμο- τουλάχιστον μεγάλο ρόλο στην περιφερειακή κυριαρχία.

Οι ενάντιοι του Ερντογάν πάντως στο Κατάρ έχουν προειδοποιήσει πολλές φορές τον πατέρα του εμίρη για τον τουρκικό «εκβιασμό», όπως τον αποκαλούν, διαρρέοντας μάλιστα κι έγγραφο που αφορά σε μία μυστική συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Ντόχα, που επιτρέπει στην Τουρκία ακόμη και στρατιωτική επέμβαση στο πλουσιότατο αραβικό εμιράτο, σε περίπτωση που χρειαστεί να προασπιστούν τα δικαιώματά του.

ΚατάρΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν