Κόσμος|01.07.2020 21:48

Επιβεβαίωση για την απόφαση της Γαλλίας - Τι απαντά αξιωματούχος του ΝΑΤΟ

Μαρία Ψαρά

Οι γαλλικές Αρχές επιβεβαίωσαν ότι η Γαλλία αναστέλλει προσωρινά τη συμμετοχή της στη ναυτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο. Την Τρίτη, το υπουργείο Άμυνας της χώρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση έστειλε επιστολή στο ΝΑΤΟ αναφέροντας ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στο Sea Guardian «προσωρινά». Είναι αντίδραση στα αποτελέσματα των ερευνητών του ΝΑΤΟ υπέβαλαν την έκθεσή τους για το συμβάν της 10ης Ιουνίου.

«Η Γαλλία θέλει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να επιβεβαιώσουν επισήμως την προσήλωσή τους στο εμπάργκο όπλων στη Λιβύη», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος στο OPEN TV, εξηγώντας ότι το ΝΑΤΟ αστυνομεύει την περιοχή και γι αυτό το λόγο. Η Γαλλία ζητά επίσης μηχανισμό κρίσης για να αποτρέψει την επανάληψη παρόμοιου περιστατικού.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που επίσης μίλησε στο OPEN TV, τόνισε ότι «οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ υπέβαλαν την έκθεσή τους σχετικά με το συμβάν μεταξύ τουρκικών και γαλλικού πλοίου στην ανατολική Μεσόγειο τον περασμένο μήνα. Αυτή είναι μια διαβαθμισμένη έκθεση και θα συζητηθεί μεταξύ των συμμάχων της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον. Η συμμετοχή σε όλες τις αποστολές και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ αποτελεί εθνική απόφαση, γι 'αυτό σας παραπέμπω στις αρμόδιες εθνικές αρχές. Η Επιχείρηση Sea Guardian του ΝΑΤΟ συνεχίζει να εκτελεί τα τρία καθήκοντά της: τη θαλάσσια επίγνωση της κατάστασης, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ανάπτυξη δυνάμεων». 

Εμανουέλ ΜακρόνΓαλλίαNATOΤουρκία