Κόσμος|19.12.2018 21:50

Χακούνα Ματάτα - Σε ποιον ανήκει τελικά η θρυλική φράση του Lion King;

Newsroom

Το πασίγνωστο πλεόν «Hakuna Matata» που έγινε τραγούδι το οποίο ερμήνευσε ο Έλτον Τζον, σε στίχους Τιμ Ράις, συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας της Disney, «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών», το 1994. Ο τίτλος του τραγουδιού εμπνεύστηκε από το μότο που λέγανε οι φίλοι του Σίμπα, ο Τιμόν και ο Πούμπα στην ταινία και σημαίνει «έξω οι έγνοιες» ή «όχι σκοτούρες» στη γλώσσα Σουαχίλι.

Η εταιρεία κατοχύρωσε την έκφραση την ίδια χρονιά, σύμφωνα με το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών. Η καμπάνια που τώρα διεκδικεί την απελευθέρωσή της, είναι έμπνευσης του ακτιβιστή από τη Ζιμπάμπουε Σέλτον Μπάλα και έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 50.000 υπογραφές.

Ο Μπάλα είπε στο CNN ότι ξεκίνησε την αναφορά για να επιστήσει την προσοχή στην ιδιοποίηση του αφρικανικού πολιτισμού και τη σημασία της προστασίας της κληρονομιάς, της ταυτότητας και του πολιτισμού της χώρας του από την εκμετάλλευση για οικονομικό όφελος τρίτων.  

 

«Η Disney δεν μπορεί να κατοχυρώσει κάτι που δεν εφευρέθηκε από την ίδια», λέει ο ακτιβιστής ο οποίος κατηγορεί τον αμερικανικό κολοσσό για «πολιτιστική κλοπή».   Η καθηγήτρια Κιμάνι Νιόγκου, η οποία προεδρεύει μιας ομάδας εργασίας που στοχεύει στην προώθηση των πολιτισμικών και γλωσσικών δικαιωμάτων στην Κένυα, ισχυρίζεται ότι αυτό που έχει κάνει η Disney ήταν ανήθικο. «Αυτές οι μεγάλες εταιρείες που βρίσκονται στο βορρά εκμεταλλεύονται τις πολιτιστικές εκφράσεις και τον τρόπο ζωής και τα πολιτιστικά αγαθά που προέρχονται από την Αφρική», λέει η υπέρμαχος της καμπάνιας.  

«Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτή η έκφραση είναι πραγματικά η ιδιοκτησία του λαού, δημιουργήθηκε από ανθρώπους και είναι δημοφιλής στους ανθρώπους», δήλωσε.   Η Disney δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με την καμπάνια η οποία τις τελευταίες μέρες κερδίζει διεθνή προσοχή και κάποιοι εκτιμούν πως μπορεί να αποτελέσει έναυσμα και για άλλες τέτοιες περιπτώσεις. 

Disneyχακούνα ματάταLion King