Κόσμος|08.07.2020 14:13

La Libre: H πρόκληση του μεταναστευτικού για τη γερμανική προεδρία της ΕΕ

Μαρία Ψαρά

Η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα La Libre σε εκτενές δημοσίευμά της αναφέρεται στην πρόκληση με το μεταναστευτικό με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη η Γερμανική προεδρία της ΕΕ. Ήδη, η Γερμανία έχει επισημάνει την έλλειψη αλληλεγγύης για το θέμα αυτό ανάμεσα στα κράτη μέλη την στιγμή που η Επιτροπή επεξεργάζεται την τελική της πρόταση για το νέο Σύμφωνο το οποίο θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο. 

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην αύξηση των μετανατευτικών ροών το τελευταίο διάστημα, ενώ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχθές τόνισε ότι «η κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο είναι ασταθής». Η έλλειψη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη και οι συνεχιζόμενες ροών μεταναστών έχουν οδηγήσει χώρες, όπως την Μάλτα και την Ιταλία, να μην δέχονται μετανάστες που περισυλλέγονται στην θάλασσα. 

Η Ελλάδα η οποία έχει πληγεί σοβαρά από το 2015 το θέμα αυτό, έχει ενισχύσει τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της ενώ με την πρόφαση τυ ελέγχου της πανδημίας, έχει αυστηροποιήσει την μετακίνηση των μεταναστών και των προσφύγων στα κέντρα υποδοχής, μέτρα που εντάσσονται στην πιο σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό που ακολουθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Από την πλευρά τους, με μπροστάρισσα την Ουγγαρία, οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εξακολουθούν να αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφος τους. Σε όλο αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να προστεθούν και οι καταγγελίες των ΜΚΟ που μιλάνε για επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης των προσφύγων και μεταναστών καθώς και τις σκληρές αντιδράσεις της Ελλάδας, στην περίπτωση των γεγονότων στον Έβρο τον Μάρτιο και της Μάλτας που προβαίνει σε pushbacks μεταναστών από την Λιβύη. 

Τέλος, την κατάσταση δυσκολεύει και η χειροτέρευση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που δυσκολεύει την απαραίτητη για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, εφαρμογή της Δήλωσης του 2016.

ΓερμανίαLa Libre Belgiqueμεταναστευτικό