Κόσμος|08.07.2020 22:20

Μιχάλης Ιγνατίου: Διακομματικό «χαστούκι» γερουσιαστών στην Τουρκία για τα F-35

Newsroom

H υπόθεση αγοράς των αμερικανικών F-35 από την Τουρκία έχει «παγώσει». Όμως, υπάρχει ένα κομμάτι της που παραμένει ζωντανό, καθώς η Άγκυρα έχει αναλάβει να φτιάχνει κάποια εξαρτήματα των αεροσκαφών, με αποτέλεσμα να προκληθεί παρέμβαση από μια σειρά Αμερικανών γερουσιαστών.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου «φαίνεται ότι το Πεντάγωνο προσπάθησε να κρατήσει τουρκικές εταιρείες στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, παρά το γεγονός ότι αποφασίστηκε πως η Τουρκία δεν θα παραλάβει τα μαχητικά αεροσκάφη λόγω της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία. Αμερικανοί γερουσιαστές ανακάλυψαν και διαμαρτύρονται για την απόφαση του Πενταγώνου. Έτσι λοιπόν καλούν τον υπουργό Άμυνας να σταματήσει να αγοράζει εξαρτήματα για τα αεροσκάφη από την Τουρκία».

«Έχει σημασία ότι οι γερουσιαστές ανήκουν και στις δύο πτέρυγες (Ρεπουμπλικάνοι - Δημοκρατικοί), ενώ δύο εξ αυτών είναι της επιρροής του Ντόναλντ Τραμπ. Στην επιστολή τους επαναφέρουν το θέμα των S-400 και προειδοποιούν ότι τυχόν σχέδια για αγορά εξαρτημάτων για τα F-35 από τουρκικές εταιρείες υπονομεύουν τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για την αγορά των S-400. Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι οι ΗΠΑ εκδίωξαν την Άγκυρα από το πρόγραμμα κατασκευής των αεροσκαφών λόγω της συμφωνίας με τη Ρωσία. Επίσης να θυμίσουμε ότι τα έξι αεροσκάφη που αγόρασε η Τουρκία, τα πήρε η αμερικανική πολεμική αεροπορία. Ακόμη να θυμίσουμε ότι τερματίστηκε η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων οι οποίοι εγκατέλειψαν τις ΗΠΑ καθώς τους αφαιρέθηκε η βίζα παραμονής» συνέχισε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

«Οι γερουσιαστές στην επιστολή τους υπενθυμίζουν ότι ο υφυπουργός Άμυνας είχε δηλώσει ότι θα τερματιστεί κάθε συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35. Πάντως δεν γνωρίζουμε εάν η απόφαση ελήφθη μετά από απόφαση του προέδρου Τραμπ έτσι ώστε να βοηθήσει τον "φίλο του" Ερντογάν. Υπάρχουν υποψίες και σίγουρα είναι μία κακή απόφαση καθώς όπως σημειώνουν οι γερουσιαστές παραβιάζει τους αμερικανικούς νόμους» κατέληξε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους. 

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνS-400F-35ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ