Κόσμος|10.07.2020 12:48

Ιμπραχίμ Καλίν: Η Ελλάδα αρνείται να προβεί σε βήματα για την επαναλειτουργία της Χάλκης

Μαρία Ζαχαράκη

Στην Ελλάδα ρίχνει την ευθύνη για τη μη επαναλειτουργία μέχρι τώρα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξή του στο κανάλι TV100.

O Ιμπραχίμ Καλίν διευκρίνισε ότι το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν συνδέεται με το θέμα της Αγίας Σοφίας, αλλά με τη στάση της Ελλάδας. «Δεν υπάρχει καμία σύνδεση, ούτε καμία τέτοια σκέψη (για σύνδεση). Στο θέμα της Θεολογικής Σχολής, ο πρόεδρός μας έχει απευθύνει πραγματικά πολλές εκκλήσεις προς την ελληνική πλευρά, προκειμένου να κάνει βήματα σε αυτό ζήτημα. Αλλά δυστυχώς, δεν έχουμε δει κανένα βήμα από την ελληνική πλευρά», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Για το θέμα της Αγίας Σοφίας, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας χαρακτήρισε «τραύμα» το γεγονός της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσείο. «Επιτρέψτε μου να σας πω ότι προκλήθηκαν πολλά τραύματα από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί κατά τη διαδικασία εκσυγχρονισμού της Δημοκρατίας μας», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου χαρακτήρισε παράλληλα «λάθος» το να τεστάρουν κάποιοι το σεβασμό που επιδεικνύει η Τουρκία προς άλλες θρησκείες μέσα από το καθεστώς της Αγίας Σοφίας. «Ως κράτος, όλοι γνωρίζουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί σχετικά, ειδικά υπό την ηγεσία του προέδρου μας. Αν ρωτήσετε την τουρκο-εβραϊκή κοινότητα, τη χριστιανική κοινότητα, την ορθόδοξη κοινότητα, την ελληνική κοινότητα, την αρμενική κοινότητα, την συρο-χαλδαιϊκή κοινότητα και άλλους, αυτό θα πουν», αναφέρει, ενώ απαντώντας στο θέμα των διεθνών παρεμβάσεων είπε ότι όσοι ασκούν κριτική στην Τουρκία απέξω, προσπαθούν να επιβάλουν μονομερώς την άποψή τους.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν έκανε παράλληλα λόγο για σημείο σύγκλισης με την τουρκική αντιπολίτευση στο θέμα της Αγίας Σοφίας, καθώς κανένα κόμμα δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις στο θέμα του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Υπάρχει κοινό έδαφος», είπε. «Δεν έχω ακούσει αντιρρήσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης, του τύπου ‘μην ανοίξετε την Αγία Σοφία. Θα ήταν λάθος. Αντίθετα, εάν πρόκειται να την ανοίξετε, λέμε κάντε το δεν θα σας αποτρέψουμε’».

ΤουρκίαΘεολογική Σχολή της ΧάλκηςΙμπραχίμ ΚαλίνΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑγία Σοφία