Κόσμος|10.07.2020 20:09

Αγία Σοφία: Τούρκοι μαζεύονται και πανηγυρίζουν έξω από το μνημείο

Newsroom

Λίγη ώρα μετά την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και της υπογραφής του διατάγματος από τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πλήθος Τούρκων πολιτών συγκεντρώνεται έξω από το ιστορικό μνημείο για να πανηγυρίσει κρατώντας στα χέρια τους τουρκικές σημαίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε λογαριασμό του στο Twitter την υπογραφή του διατάγματος. «Αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή», αναφέρει μεταξύ άλλων το tweet. Στις 20:53 το βράδυ της Παρασκευής, ο Ερντογάν θα απευθύνει διάγγελμα στον τουρκικό λαό όπου και θα αναφερθεί στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας. 

T

Η περίληψη της απόφασης:

Το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία του Ιδρύματος Fatih Sultan Mehmet και το οποίο προστατεύεται από την έννομη τάξη μας, έχει παραχωρηθεί στο κοινό για τη συνεχή χρήση της Αγίας Σοφίας με βάση τη βούληση του ιδρύματος. Φέρει τα χαρακτηριστικά της ακίνητης ιδιοκτησίας, είναι εγγεγραμμένο στο κτηματολόγιο ως τζαμί και η φύση και ο σκοπός αυτής της ακίνητης περιουσίας όπως αναφέρεται στην ιδρυτική πράξη δεν μπορεί να αλλάξει.

Είναι επίσης δεσμευτικό για το κράτος που έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τη βούληση του ιδρύματος, όπως επίσης και την υποχρέωση να μην παρεμβαίνει με τρόπο που να εξαλείφει τη βούληση του ιδρύματος. Κατά συνέπεια, σε αυτήν την περίπτωση, συνάγεται ότι δεν είναι νομικά δυνατό να χρησιμοποιηθεί για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός από τζαμί. Κατά συνέπεια η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που τη μετέτρεψε σε μουσείο δεν ήταν σύννομη. 

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑγία Σοφία