Κόσμος|12.07.2020 18:57

Kanye West: Ο εκκεντρικός ράπερ που...ράβει κοστούμι για πρόεδρος των ΗΠΑ

Γιάννης Χαραμίδης

Ο Κάνιε Γουεστ είναι παγκοσµίως γνωστός για πολλά. Οχι πάντοτε θετικά, αλλά η φήµη δεν έρχεται µόνη της, ούτε άλλωστε και τα χρήµατα… και από αυτά ο γνωστός παγκοσµίως καλλιτέχνης έχει πάρα πολλά. Ο γεννηµένος στις 8 Ιουνίου του 1977 στην Ατλάντα της Τζόρτζια και µεγαλωµένος στο Σικάγο ράπερ διαθέτει, µε βάση τα επίσηµα στοιχεία των φορολογικών Αρχών των ΗΠΑ, περιουσία που αγγίζει τα 1,3 δισεκατοµµύρια δολάρια. O Αµερικανός σταρ όµως έχει ακόµη έναν µύχιο πόθο: την πολιτική. Το «µαράζι» του κ. Γουέστ δεν είναι να γίνει ένας «απλός» γερουσιαστής… Στόχος του είναι η καρέκλα στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Από το 2016 έχει ανακοινώσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, τρεις φορές πως πολιτεύεται. Τις δύο από αυτές «τα µάζεψε» λίγες ηµέρες µετά την ανακοίνωση, µένει να φανεί εάν η τρίτη θα είναι και η… φαρµακερή.

Το 2016 ο Κάνιε είχε δηµοσίως τοποθετηθεί αποτολµώντας (όπως σε καθετί στη ζωή του) το µη αναµενόµενο, το να εµπλακεί όσο πιο ενεργά γίνεται στην πολιτική. Λίγες εβδοµάδες αργότερα είχε σπεύσει να τονίσει πως ίσως το ιδανικό διάστηµα για να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ θα ήταν το 2020… Τον Οκτώβριο του 2018 ο Κάνιε προκαλούσε και πάλι αίσθηση µε τις πολιτικές του τοποθετήσεις. Ο διάσηµος µουσικός στήριξε µε πάθος τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ, και µάλιστα φορώντας το «ξεχωριστό» κόκκινο καπέλο µε το µήνυµα «Κάνουµε την Αµερική σπουδαία ξανά» («Make America Great Again») µέσα στον Λευκό Οίκο και το Οβάλ Γραφείο είχε πολύωρη κατ’ ιδίαν συνάντηση µε τον Ντόναλντ Τραµπ.

«Διπολική διαταραχή»

Κατά την τοποθέτησή του µετά την πολύωρη συνάντηση µε τον Αµερικανό πρόεδρο ο Κάνιε είχε µιλήσει «για πολλές διαστάσεις», «για το µεγαλείο του Αµερικανού προέδρου», αλλά είχε αποκαλύψει και ότι πάσχει από «διπολική διαταραχή»… Σε ερώτηση δηµοσιογράφων για το εάν θα τον ενδιέφερε κάποια στιγµή να καθίσει ο ίδιος στη θέση του προέδρου, ο Κάνιε µονολεκτικά είχε τονίσει «σαφώς», προκαλώντας και πάλι πάταγο στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην ίδια ερώτηση και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραµπ είχε πει πως ο Κάνιε θα µπορούσε κάλλιστα να γίνει πρόεδρος της χώρας. Τρεις εβδοµάδες µετά τη συγκεκριµένη συνάντηση, µέσω των λογαριασµών του είχε σπεύσει και πάλι να υπογραµµίσει πως δεν θα ασχοληθεί ξανά µε την πολιτική.

Στις 4 Ιουλίου, µε τις ΗΠΑ να βιώνουν µία από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας τους λόγω της πανδηµίας αλλά και λόγω των πολιτικών χειρισµών του προέδρου τους στο ζήτηµα, ο Κάνιε Γουέστ «χτύπησε» ξανά. Ανήµερα της εθνικής γιορτής της χώρας ανακοίνωνε πως στις εκλογές της 3ης Νοεµβρίου θα είναι υποψήφιος.

Στη συγκεκριµένη ανάρτηση έσπευσε να αποσύρει τη στήριξή του στον Ντόναλντ Τραµπ, αναφέροντας «βγάζω οριστικά το κόκκινο καπέλο», και να ενηµερώσει τους εκατοµµύρια ακολούθους του πως νόσησε πριν από λίγο καιρό και ο ίδιος από κορονοïό. Ο Γουέστ υπογράµµισε επίσης πως ο τρόπος που ο πρόεδρος αντιµετώπισε το ζήτηµα µε τη βία ενάντια στους Αφροαµερικανούς ήταν κάκιστος. Ο Κάνιε Γουέστ και η Κιµ Καρντάσιαν δώρισαν 2 εκατοµµύρια δολάρια για τους σκοπούς του κινήµατος «Black Lives Matter». 

Μπορεί να το κάνει;

Με βάση τα όσα αναφέρει το Σύνταγµα των ΗΠΑ, µπορεί… Αν και έχει χάσει τις προθεσµίες υποβολής υποψηφιότητας σε κάποιες από τις πολιτείες της χώρας, όπως το Νέο Μεξικό, ο Κάνιε Γουέστ, όπως και κάθε Αµερικανός πολίτης, µπορεί να προχωρήσει σε σύµπραξη µε οποιοδήποτε από τα µικρότερα κόµµατα των ΗΠΑ. Αν αυτό δεν συµβεί, µπορεί να συγκεντρώσει 10.000 υπογραφές από πολίτες της χώρας και να τις καταθέσει επίσηµα στο Ανώτατο ∆ικαστήριο των ΗΠΑ προκειµένου να εγκριθεί η συµµετοχή τους ως ανεξάρτητου. Υπάρχει και το ακραίο σενάριο να µη συµβεί τίποτε από τα παραπάνω και απλώς οι ψηφοφόροι του Γουέστ να γράψουν µόνο το όνοµά του και να το ρίξουν στις κάλπες… Εάν οι ψήφοι µε το όνοµά του είναι περισσότερες από αυτές του ∆ηµοκρατικού Μπάιντεν και του Συντηρητικού Τραµπ, ο Κάνιε Γουεστ θα είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αναλυτές στις Ηνωµένες Πολιτείες, παρά το ότι δεν µπορούν να απαντήσουν (και πώς θα µπορούσαν άλλωστε;) στο εάν ο Κάνιε αυτή τη φορά το εννοεί, αναφέρουν πως θα είναι ένα εξαιρετικό δύσκολο εγχείρηµα εάν το αποφασίσει. Σε περίπτωση που συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές θα υποχρεωθεί να δηµιουργήσει οµάδα είτε από επαγγελµατίες είτε από εθελοντές, προκειµένου τις 120 ηµέρες που αποµένουν µέχρι τις εκλογές να κάνει προεκλογική εκστρατεία.

Ακόµη κι αν αυτή η εκστρατεία πάει εξαιρετικά, ο Κάνιε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα µπορέσει να αποσπάσει παρά µόνο ένα µικρό ποσοστό από τους δύο πολιτικά «ψηµένους» αντιπάλους του. Ο Λάρι Σαµπάτο, επικεφαλής Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου της Βιρτζίνια, σηµείωσε σχετικά µε τις πιθανότητες του Γουέστ στο δίκτυο CNN: «Υπάρχουν πάντα πιθανότητες, αλλά ο δρόµος, εάν τελικά τον ακολουθήσει, θα είναι µακρύς και ακριβός». Εάν ο Κάνιε αποφασίσει τελικώς να διεκδικήσει ως ανεξάρτητος την προεδρία των ΗΠΑ, δεν θα είναι ο πρώτος. Το Αύγουστο του 2016 ένας πρώην πράκτορας της CIA, ο Εβαν ΜακΜάλιν, είχε ανακοινώσει πως θα είναι ανεξάρτητος απέναντι στον Τραµπ, µε τις θέσεις του να ανήκουν στον χώρο των Ρεπουµπλικάνων. Ο ΜακΜάλιν κατέβηκε τελικώς σε 11 πολιτείες και συγκέντρωσε ποσοστό 0,53%.

Το 2020 είναι µε κάθε βεβαιότητα ένα έτος κοσµογονικών γεγονότων. Εάν τελικώς οι πολίτες των ΗΠΑ αποφασίσουν να στηρίξουν τον Κάνιε Γουέστ για την προεδρία, θα είναι σίγουρα η πρώτη φορά στα χρονικά που ένας ανεξάρτητος υποψήφιος εκλέγεται. Θα είναι σίγουρα η πρώτη φορά που ένας pop (µε την έννοια του popular) αστέρας της µουσικής θα αναλαµβάνει το τιµόνι της µεγαλύτερης οικονοµίας στον πλανήτη. Θα είναι επίσης η πρώτη φορά που θα αποτυπώνεται ανάγλυφα το επίπεδο της εµπιστοσύνης που οι Αµερικανοί ψηφοφόροι έχουν στο πολιτικό τους σύστηµα… Εκεί που δεν θα πρέπει να αναµένουµε µεγάλες αποκλίσεις είναι στην Πρώτη Κυρία, καθώς, λογικά, δεν έχει µείνει κάτι κρυφό από τη ζωή της Κιµ Καρντάσιαν έπειτα από 18 ολόκληρα χρόνια reality…

Ο Κάνιε Γουέστ δεν ήταν ευρέως γνωστός στους κόλπους της χιπ χοπ και της ραπ ως τραγουδιστής, αλλά ως παραγωγός, µέχρι τουλάχιστον το 2004, όταν και πήρε την τολµηρή απόφαση να δηµιουργήσει για τον εαυτό του. Με το πρώτο του άλµπουµ, µε τίτλο «The College Dropout» ο Κάνιε έκανε δυναµική είσοδο στον χώρο της µουσικής, µε τις κριτικές και το κοινό να κάνουν λόγο για «µια νέα πνοή στον χώρο». ∆εκαέξι χρόνια µετά, ο ταλαντούχος κ. Γουέστ έχει κυκλοφορήσει ακόµη 11 προσωπικούς δίσκους, ενώ έχει υπογράψει εκατοντάδες τραγούδια για κάποιους από τους πλέον διάσηµους τραγουδιστές παγκοσµίως.

O ταλαντούχος κύριος Κάνιε έχει πουλήσει περισσότερους από 21 εκατοµµύρια δίσκους παγκοσµίως και στον 21ο αιώνα της τεχνολογίας περισσότερα από 100 εκατοµµύρια ψηφιακά αντίτυπα. Εχει τιµηθεί, δε, 21 φορές µε βραβείο Grammy.

Στη λίστα του Forbes

Το γεγονός πως η φήµη του µεγάλωνε δεν ικανοποιούσε ποτέ αρκετά τον Κάνιε Γουέστ. Το «µικρόβιο» της επιχειρηµατικότητας και των επενδύσεων τον έτρωγε και η αδυναµία του να εκφραστεί µόνο µέσα από τη µουσική τον οδήγησε στο να δηµιουργήσει µία από τις µεγαλύτερες σήµερα εταιρείες ένδυσης και υπόδησης στις ΗΠΑ, τη Yeezy. Για αρκετά χρόνια, παρά τις προσκλήσεις -προκλήσεις από το «Fortune» και το «Forbes», δεν ήθελε να παραδώσει τα αναλυτικά οικονοµικά του στοιχεία προκειµένου να συµπεριληφθεί στη λίστα µε τους πλέον εύρωστους ανθρώπους του πλανήτη. Η µόνιµη απάντηση που έδινε από το 2017 µέχρι και φέτος ήταν «δεν είµαι άνθρωπος του χρήµατος. Το να µου ζητάτε τα οικονοµικά µου στοιχεία είναι σαν να ζητάτε από τη γιαγιά σας τη µυστική συνταγή για το κέικ της». Τον περασµένο Απρίλιο έγινε µε κάθε επισηµότητα δισεκατοµµυριούχος και σε ειδικό αφιέρωµά του το «Forbes» έγραψε: «Ο Κάνιε Γουέστ είναι επίσηµα δισεκατοµµυριούχος και θέλει ο κόσµος να το ξέρει».

Κάνιε Γουέστεκλογές ΗΠΑράπερ