Κόσμος|20.12.2018 14:30

Η Κομισιόν διαθέτει 289 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα

Μαρία Ψαρά

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να δώσει 305 εκατομμύρια ευρώ έκτακτης βοήθειας αποφάσισε να δώσει η Κομισιόν σε Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο και Κροατία για την στήριξη της μετανάστευσης και της διαχείρισης των συνόρων. Η χρηματοδότηση θα στηρίξει τις προσπάθειες για την αύξηση της ικανότητας υποδοχής, την προστασία των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων και την ενίσχυση της εποπτείας και διαχείρισης των συνόρων.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Η Επιτροπή δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει τα κράτη μέλη που βρίσκονται υπό μεταναστευτική πίεση. Τα πρόσθετα € 305 εκατ. που χορηγήθηκαν αυτή την εβδομάδα σε αρκετές χώρες θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επείγουσων αναγκών διασφαλίζοντας ότι οι μετανάστες που θα φτάσουν θα φιλοξενηθούν και θα έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό, ότι θα προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι, ενώ την ίδια στιγμή θα ενισχυθούν οι συνοριακοί έλεγχοι».

Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης θα χορηγηθεί από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ολοκλήρωσης (AMIF) της Επιτροπής και από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) και αποτελεί μέρος των 10,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μετανάστευση, τη διαχείριση των συνόρων και την εσωτερική ασφάλεια που έχει ήδη κινητοποιήσει η Επιτροπή για περίοδο 2014-20.

Η Επιτροπή διαθέτει 289 εκατ. Ευρώ για τη στήριξη της διαχείρισης της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση θα διατεθεί:

-Σε ενοικιαζόμενα καταλύματα και επιδόματα: € 190 εκατομμύρια θα διατεθούν στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για να εξασφαλιστεί η συνέχιση του προγράμματος της UNHCR για την στήριξη έκτακτης ανάγκης στην ένταξη και τη στέγαση (ESTIA).

-Προϋποθέσεις υποδοχής: 61 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) και στο Διεθνές Ταμείο για τα Παιδιά (UNICEF) των Ηνωμένων Εθνών για τη συνέχιση των επιτόπιων προγραμμάτων στήριξης στις εγκαταστάσεις υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα. Αυτό περιλαμβάνει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, τις αποκλειστικές ασφαλείς ζώνες για τους ασυνόδευτους ανηλίκους καθώς και την κατάρτιση του επιχειρησιακού προσωπικού.

- Έρευνα και διάσωση: Το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα έχει λάβει 33 εκατομμύρια ευρώ για την στήριξη του κόστους λειτουργίας των δραστηριοτήτων θαλάσσιας συνειδητοποίησης στο Αιγαίο και για τη διασφάλιση ασφαλούς αποβίβασης και αποτελεσματικής επεξεργασίας μετά από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

- Χειμερινή περίοδος: Για να υποστηρίξει τις προσπάθειες ετοιμότητας, ο ΔΟΜ θα λάβει επιπλέον 357.000 ευρώ για την παροχή κουβερτών, χειμωνιάτικων ρούχων στα ελληνικά νησιά και στην περιοχή του Έβρου.

Η Επιτροπή έχει πλέον διαθέσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα για τη διαχείριση της μετανάστευσης, εκ των οποίων σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι επείγουσα χρηματοδοτική στήριξη.

μεταναστευτικόΚομισιόν