Κόσμος|14.07.2020 21:55

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Έχουμε ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα

Μαρία Ζαχαράκη

Στην αποκάλυψη ότι μετά το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε διάλογος με την Ελλάδα, προχώρησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας ότι ήδη πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο μία τριμερής μεταξύ Γερμανίας-Ελλάδας-Τουρκίας.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία με όλους στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Άλλωστε με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε και πάλι τον διάλογο. Γνωρίζετε ο σύμβουλος του προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του ΥΠΕΞ ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση με Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία. Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά αν υπάρχει θέληση μπορεί να γίνει διάλογος», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, για την ανατολική Μεσόγειο και την Αγία Σοφία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του από την Μάλτα, εξέφρασε την ενόχλησή του για τη λέξη «καταδίκη» που χρησιμοποίησε ο Ζοζέπ Μπορέλ για την Αγία Σοφία, λέγοντας ότι δεν θα υποκύψουν σε καμία κύρωση που θα επέλθει. «Η Τουρκία ήταν στην ατζέντα της συνάντησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Συγκεκριμένα, υπήρχαν 3 χώρες που ήθελαν να είναι η Τουρκία στην ατζέντα: η Γαλλία, η Ε/Κ Διοίκηση και η Ελλάδα. Ο Μπορέλ ήταν εδώ την περασμένη εβδομάδα και το είπε ότι η Τουρκία θα είναι στην ατζέντα. Εμείς του είπαμε ότι εάν υπάρξει μια πρόσθετη απόφαση κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, θα ανταποδώσουμε στην ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο κ.λπ. Η αποφασιστικότητά μας συνεχίζεται», τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Είμαστε κατά της μονομερούς επιβολής κυρώσεων»

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προειδοποίησε παράλληλα ότι δεν θα τους κάμψουν οι κυρώσεις της ΕΕ. «Αλλά από την άλλη πλευρά, ανέκαθεν το υπογραμμίζαμε αυτό. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο και για συνεργασία. Συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η Ελλάδα υπέγραψε επίσης συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία. Είχαν υπογράψει μια συμφωνία υφαλοκρηπίδας παλαιότερα. Μπορούμε να λύσουμε αυτά τα ζητήματα μέσω διαλόγου. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε, αλλά είμαστε εναντίον της μονομερούς επιβολής κυρώσεων και δεν ενδίδουμε σε αυτό. Έχουμε αποφασιστικότητα, καλή θέληση και ευελιξία στο θέμα της συνεργασίας».

«Ευχαριστώ» Μπαρτόλο στην Τουρκία

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας, Έβαριστ Μπαρτόλο, δικαιολόγησε την αναστολή της συμμετοχής της Μάλτας στην επιχείρηση ‘Ειρήνη’ της ΕΕ, υιοθετώντας την επιχειρηματολογία της Τουρκίας. «Θέλουμε οι Λίβυοι να μην αλληλοσκοτωθούν. Σίγουρα δεν θέλουμε να έρχονται όπλα στη Λιβύη. Αλλά φυσικά πρέπει να είμαστε δίκαιοι, δεν πρέπει να είμαστε υποκριτές, δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αν λέτε ότι δεν πρέπει να πωλούνται όπλα στη Λιβύη, θα πρέπει αυτό να αφορά όλα τα όπλα. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται όχι μόνο όπλα που προέρχονται από τη θάλασσα, αλλά και όπλα που έρχονται οδικώς. Η επιχείρηση ‘Ειρήνη’ δεν μπορεί να είναι ένα μερικό εμπάργκο όπλων. Το σημαντικό είναι να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά εδώ», ανέφερε, ενώ ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του και την Τουρκία για τη βοήθειά τους τους τελευταίους 3 μήνες στο θέμα του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

«Υποστηρίξατε πραγματικά τις προσπάθειες της ακτοφυλακής μας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να βοηθήσουμε τη Λιβύη, ειδικά για την ασφάλεια των ακτών. Προσπαθώ πάντα να εκφράζω στους συναδέλφους μου στην ΕΕ ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την ασφάλεια των νότιων συνόρων της ΕΕ, βασιζόμενοι σε ένα ή δύο σκάφη της ακτοφυλακής. Λέω ότι η ασφάλεια είναι εξαιρετικά σημαντική εδώ. Δίνω πάντα αυτό το μήνυμα», δήλωσε.

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΤουρκία