Κόσμος|15.07.2020 21:54

Απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία: Το χρονικό του αποτυχημένου σχεδίου

Newsroom

Στο προαύλιο της Αγίας Σοφίας, ομάδα χορευτών σχημάτισε συμβολικές εικόνες και μηνύματα για τη νίκη του λαού απέναντι στους στασιαστές, ανήμερα της επετείου της απόπειρας πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Την ίδια ώρα, με στρατιωτικά εμβατήρια και άγημα με παραδοσιακές οθωμανικές στολές, ο Τούρκος πρόεδρος τίμησε τα 250 θύματα του πραξικοπήματος που λίγο έλειψε να βάλει τέλος στην πολιτική του καριέρα. Με συγγενείς των θυμάτων στο πλευρό του, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων και κάλεσε τον λαό να αναλογιστεί τι θα είχε συμβεί εκείνο το μοιραίο βράδυ, αν οι πραξικοπηματίες είχαν πετύχει το στόχο τους. 

«Εάν έφτανε η δύναμή τους, να είστε βέβαιοι ότι δεν θα δίσταζαν να δολοφονήσουν όλους τους εκλεγμένους κυβερνώντες αυτής της χώρας και πρώτα από όλα τον πρόεδρο της και τον πρωθυπουργό της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Ήταν εννέα το βράδυ, της 15ης Ιουλίου 2016, όταν μαχητικά F-16 εμφανίστηκαν πάνω από την Άγκυρα. Παράλληλα, στρατιώτες και άρματα μάχης έκαναν την εμφάνισή τους στην Κωνσταντινούπολη μπλοκάροντας αιφνιδιαστικά τη Γέφυρα του Βοσπόρου. Ξημερώματα στρατιωτικά ελικόπτερα και μαχητικά βομβαρδίζουν το κοινοβούλιο και το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. Νωρίτερα ο Ερντογάν είχε καταφέρει να γλιτώσει από επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων στη Μαρμαρίδα. Εμφανίζεται μέσω τηλεφώνου σε δημοσιογράφο του CNN Turk.

«Καλώ το λαό μας να βγει στους δρόμους και στις πλατείες σε όλες τις επαρχίες, να πάει ο λαός στα αεροδρόμια. Πρέπει να ενωθούμε ως έθνος και να συντρίψουμε αυτήν τη μειοψηφία και τα τανκς τους!», είχε πει στο μήνυμά του. «Όσοι συμμετέχουν σε αυτές τις παράνομες ενέργειες, θα πληρώσουν το βαρύτερο τίμημα», είχε δηλώσει ο τότε πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Μια λαοθάλασσα υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος πλημμυρίζει τους δρόμους των μεγάλων πόλεων. Πολλοί κατευθύνονται στη Γέφυρα του Βοσπόρου, απέναντι από τα τανκς, με τους στρατιώτες να ανοίγουν πυρ. Εκείνο το βράδυ, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 250 άνθρωποι. Άλλοι 2.200 ήταν οι τραυματίες. Κάποιοι από αυτούς που επέζησαν θυμούνται τις εφιαλτικές εκείνες στιγμές.

«Είδα στις ειδήσεις ότι έκλεισαν τη Γέφυρα του Βοσπόρου και πήγα εκεί. Άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί, ένιωθα τις σφαίρες να περνούν δίπλα μου. Καθώς βοηθούσα μια τραυματισμένη γυναίκα, πυροβόλησαν κι εμένα», τόνισε η Σαφιγέ Μπαγιάτ.

Το σχέδιο των πραξικοπηματιών ναυάγησε και η αποτυχημένη απόπειρα ήταν η αφορμή, από την επομένη κιόλας, για την έναρξη των μαζικότερων διώξεων και εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στην Τουρκία. Ο Ερντογάν στοχοποίησε, ως ενορχηστρωτή του σχεδίου ανατροπής του, τον αυτοεξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και το δίκτυό του.

«Η κυβέρνηση συνέλαβε 8.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους και υψηλόβαθμα στελέχη του στενού κύκλου του Ερντογάν. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» 8.777 αξιωματικοί αποπέμφθηκαν, οι περισσότεροι από την αστυνομία, ανέφερε το ρεπορτάζ των Financial Times.

Σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος που επιβίωσε πολιτικά από το πραξικόπημα, έχει αναθεωρήσει το Σύνταγμα αυξάνοντας σημαντικά τις εξουσίες του και έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που, σύμφωνα με τους επικριτές του, μοιάζει με προσπάθεια ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

πραξικόπημαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΦετουλάχ Γκιουλέν