Κόσμος|17.07.2020 17:59

Αυτοψία στα Σκόπια: «Αφήστε μας να έρθουμε στην Ελλάδα έστω για μια μέρα»

Τίμος Φακαλής

Μπορεί η αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βόρεια Μακεδονία να έληξε τα ξημερώματα της Πέμπτης, λίγα μέτρα ωστόσο πιο μακριά, από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE, στην λεωφόρο Ντάμε Γκρούεβ όπου βρίσκεται η πιάτσα των περισσότερων τουριστικών πρακτορείων των Σκοπίων διάχυτο είναι το άγχος των επαγγελματιών για την χαμένη τουριστική περίοδο μετά το ελληνικό μπλόκο στους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας στη γειτονική χώρα. 

Άδεια τα τουριστικά πρακτορεία / ethnos.gr

Αρκετά ταξιδιωτικά πρακτορεία παραμένουν κλειστά καθώς δεν έχουν αντικείμενο μιας και για πολλά χρόνια συνεργάζονταν μόνο με ελληνικούς προορισμούς, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

«Σας ενημερώνουμε ότι εξαιτίας της πανδημίας το ταξιδιωτικό πρακτορείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας. Για ό,τι χρειαστείτε παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας με email» έγραφε η ταμπέλα του City travel το οποίο εδώ και πολλά χρόνια συνεργάζεται με ελληνικά καταλύματα της Βόρειας Ελλάδας αλλά και των Σποράδων. 

Κλειστά παραμένουν πολλά ταξιδιωτικά πρακτορεία/ethnos.gr

Κλειστό είναι και το “JK travel”, το οποίο βρίσκεται λίγο μέτρα παρακάτω ενώ κατεβασμένα ρολά έχει και το “Aurora tour”,το οποίο δουλεύει με την αγορά της Χαλκιδικής τα τελευταία 25 χρόνια όπως γράφει στην ταμπέλα του. Όσοι τουριστικοί πράκτορες παραμένουν ανοιχτοί συνεχίζουν να «πουλούν» Ελλάδα, ευελπιστώντας ότι η πανδημία θα καταλαγιάσει και η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορα. 

Στις τζαμαρίες των Σκοπιανών ταξιδιωτικών πρακτορείων οι ελληνικοί προορισμοί για «LETO (σημ. καλοκαίρι) 2020” παραμένουν στις θέσεις τους ενώ τουριστικά μπάνερ καταλαμβάνουν χώρο στα πεζοδρόμια. Ούτε όμως και τα φυλλάδια με τους προτεινόμενους ελληνικούς προορισμούς δεν έχουν βγει από τις προθήκες των πρακτορείων, ευελπιστώντας ότι η υγειονομική κατάσταση στη χώρα θα βελτιωθεί και η Ελλάδα θα ανάψει πράσινο φως σηκώνοντας τις μπάρες στο τελωνείο των Ευζώνων. Υπολογίζεται ότι κάθε καλοκαίρι από αρχές Ιουνίου μέχρι και Σεπτέμβριο τουλάχιστον 150.000 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας περνούν τα ελληνικά σύνορα για τις καλοκαιρινές τους βουτιές. 

ethnos.gr/Πολλά ταξιδωτικά πρακτορεία παραμένοουν κλειστά

«Ας μας αφήσουν έστω και μια μέρα να ‘ρθουμε Ελλάδα»-Βροχή οι ακυρώσεις 

Περισσότερες από 300 ακυρώσεις μετρά σε Σκιάθο, Αμμουλιανή και Πευκοχώρι το ταξιδιωτικό πρακτορείο  "Iguana travel” το οποίο λειτουργεί από το 1991. «Λειτουργούμε καθημερινά και περιμένουμε να ανοίξουν τα σύνορα. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια δουλεύαμε κυρίως με την Ελλάδα και η πανδημία μας εγκλώβισε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή» είπε στο ethnos.gr η Μανταλένα, τουριστική πράκτορας στο "Iguana travel”.

Ελληνικούς προορισμούς διαφημίζουν τα πρακτορεία στα Σκόπια με την ελπίδα ότι θα ανοίξουν τα σύνορα σύντομα/ethnos.gr

«Ας μας αφήσουν έστω και για μια μέρα να έρθουμε στην Ελλάδα. Έχουμε φίλους, συγγενείς και σπίτια στη Χαλκιδική» είπε στο ethnos.gr η ταξιδιωτική πράκτορας Αλεξάντρα ενώ εκφράζει φόβους ότι εξαιτίας των ακυρώσεων πολλά ταξιδιωτικά πρακτορεία δεν θα αντέξουν και θα βάλουν λουκέτο. Τα τελευταία 30 χρόνια η Αλεξάντρα με την οικογένεια της παραθερίζει στα Νέα Μουδανιά ενώ από το 2015 απέκτησε και το δικό της εξοχικό. 

Copyright: Ethnos.gr

Βουλιάζει η Οχρίδα-Στρέφονται προς Τουρκία και Αλβανία για διακοπές

Στους προορισμούς των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας εκτός από την Οχρίδα όπου είναι sold out, έχουν προστεθεί η Δοϊράνη, η Πρέσπα ενώ κάποιοι θα επιλέξουν φέτος να περάσουν τις διακοπές τους στο βουνό Μαύροβο. Ευνοημένοι από την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε λόγω της πανδημίας και των περιορισμών που ακολούθησαν είναι όσα πρακτορεία συνεργάζονται κυρίως με τουριστικά καταλύματα στην Τουρκία και την Αλβανία. 

Είχαμε περισσότερες από 500 ακυρώσεις μέχρι στιγμής από την Ελλάδα δήλωσε η Ιβάνα/ethnos.gr


Ταξιδιωτικά πακέτα για τις αλβανικές ακτές διαφημίζει η Ιβάνα. «Το πρόβλημα ξεκίνησε το Πάσχα, και συγκεκριμένα από τις 8 Μαρτίου καθώς τότε έγιναν οι πρώτες ακυρώσεις. Είχαμε περισσότερες από 500 ακυρώσεις από την Ελλάδα. Επιστρέψαμε τις προκαταβολές στους πελάτες ενώ κάποιοι άλλοι μας ζήτησαν να τους προφέρουμε εναλλακτικά πακέτα σε τουριστικά θέρετρα στην Αλβανία και την Τουρκία. Η Ελλάδα, όμως, είναι η μεγαλύτερη αγορά μας και το πρόβλημα είναι τεράστιο» πρόσθεσε στο ethnos.gr  η Ιβάνα. Αρκετοί είναι και αυτοί που θα κατευθυνθούν οδικώς στις αλβανικέ ακτές των Αγίων Σαράντα, των Δρυμάδων, του Μπόρτς και του Αυλώνα. 

Aπό τις 20 ξεκινούν οι πτήσεις τσάρτερ για την Τουρκία και το αεροδρόμιο τα Αττάλειας είπε η τουριστική πράκτορας/ethnos.gr

«Από τις 20 Ιουλίου ξεκινούν οι πτήσεις τσάρτερ για την Τουρκία και το αεροδρόμιο τα Αττάλειας. Αρκετοί πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και ιδιαίτερα Αλβανόφωνοι αναζητούν νέους προορισμούς για τις θερινές σους διακοπές. Και η Τουρκία είναι μια κάποια λύση.  Τα πακέτα όμως είναι πιο ακριβά και το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο» δήλωσε στο ethnos.gr. η τουριστική πράκτορας Λίλιαν. 

Κλειστά παραμένουν πολλά ταξιδιωτικά πρακτορεία/ethnos.gr
ethnos.gr
Βόρεια ΜακεδονίατουρίστεςΣκόπια