Κόσμος|16.07.2020 19:16

Ταμείο Ανάκαμψης: Αμφίβολη η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

Μαρία Ψαρά

Έναν ακόμη γύρο επαφών με τους ηγέτες των 27 κρατών μελών ολοκληρώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, που ξεκινά την Παρασκευή, 17 Ιουλίου.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, η συμφωνία δεν είναι σίγουρη, αφού παραμένουν αρκετές και μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών. «Δεν είμαστε ακόμη εκεί», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Ευρωπαίου που συμπλήρωσε ότι «δεν είναι αδύνατον (να έχουμε συμφωνία), αλλά έχουμε πολλές γέφυρες να χτίσουμε ακόμα». Ο ίδιος εκτίμησε ότι το μέγεθος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, το ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης, ο τρόπος υπολογισμού της κατανομής των χρημάτων και φυσικά η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων είναι τα βασικά θέματα.

«Οι προτάσεις μας είναι επαρκείς, αλλά υπάρχουν διαφορές σε σχέση με τους νέους ίδιους πόρους και το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής», τόνισε για να επισημάνει ότι «το θέμα της διακυβέρνησης τουλάχιστον είναι επίσης σημαντική διαφορά με μια αντιπροσωπεία», εννοώντας τους Ολλανδούς.

«Αυτή την ώρα είμαστε στην φάση που οι αντιπροσωπείες σκληραίνουν τη θέση τους» και αυτό περιλαμβάνει τις ιδέες για τη διακυβέρνηση του προγράμματος, δηλαδή την έγκριση των επενδυτικών - μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων με ενισχυμένη πλειοψηφία (θέση Σ.Μισέλ) ή ομοφωνία (ολλανδική θέση)», εξήγησε.  Επίσης, η Ουγγαρία θέτει ζήτημα με τη σύνδεση του προϋπολογισμού με το κράτος Δικαίου. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι «έχουν ακουστεί πολλά νούμερα, 100 δις, 200 δις, 300 δις, 400 δις», αλλά “η δική μας πρόταση (750 δις. ευρώ) είναι η πλέον ισορροπημένη για να υπάρξει συμφωνία».

Σε σχέση με τη νέα μέθοδο για την κλείδα κατανομής 70% - 30% για τα έτη 21 - 22 και 23 αντίστοιχα, εξήγησε ότι  δεν υπάρχει άλλη πρόταση και όλοι εργάζονται με βάση αυτή την παραδοχή. Ο κοινοτικός αξιωματούχος ανακοίνωσε μάλιστα ότι αύριο μετά την έναρξη της συνεδρίασης στις 10:00 τοπική ώρα σε μορφή ολομέλειας, θα γίνει διακοπή για διμερείς επαφές, οι ηγέτες δεν θα ξενυχτήσουν, τη νύχτα θα εργαστούν μόνο οι τεχνικές ομάδες των κρατών και στη συνέχεια η Προεδρία (Σ.Μισέλ) θα καταλήξει ενδεχομένως σε νέα πρόταση, την οποία θα επεξεργαστούν οι 27 την επόμενη μέρα (Σάββατο).

Τέλος ο κοινοτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ενημέρωση από δύο αντιπροσωπείες για το θέμα της Τουρκίας, δεν επιβεβαίωσε όμως την προσθήκη παραγράφου στο κείμενο των συμπερασμάτων λέγοντας «θα πρέπει να το αναλογιστούμε αυτό, αλλά ο  σκοπός της συνόδου είναι να επικεντρωθούμε στα οικονομικά θέματα».

ΒρυξέλλεςΣύνοδος ΚορυφήςΣαρλ ΜισέλΤαμείο Ανάκαμψης