Κόσμος|17.07.2020 22:46

Κορονοϊός - Μπόρις Τζόνσον: «Επιστροφή στην κανονικότητα πριν τα Χριστούγεννα»

Newsroom

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε τα στάδια άρσης του lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα λόγω κορονοϊού ενώ δήλωσε αισιόδοξος για επιστροφή στην κανονικότητα εγκαίρως για τα Χριστούγεννα. Ο Τζόνσον έχει δεχθεί σκληρές επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την έξαρση της πανδημίας, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η χώρα που έχει δεχθεί τα περισσότερα πλήγματα στην Ευρώπη από την πανδημία, μετρώντας 45.000 θανάτους

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ, προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία. «Ελπίζω ζωηρά και ειλικρινά πως θα μπορέσουμε να άρουμε τα έκτακτα μέτρα και να επιτρέψουμε μια αληθινή επιστροφή στην κανονικότητα το νωρίτερο από τον Νοέμβριο, ίσως εγκαίρως για τα Χριστούγεννα», υποστήριξε ο Τζόνσον. 

Για να πετύχει το στόχο αυτό η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τη δυνατότητα διενέργειας τεστ κατά τουλάχιστον 500.000 την ημέρα, ή 3,5 εκατ. την εβδομάδα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Θα ενισχύσει, επίσης, με 3 δισ. λίρες (3,3 δισ. ευρώ) το δημόσιο Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS).

Σταδιακή η άρση του lockdown και των μέτρων

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε, επίσης, τα προσεχή στάδια στο σχέδιό του για τη σταδιακή έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από το lockdown που επιβλήθηκε στις 23 Μαρτίου, προκειμένου να καταπολεμηθεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Ο Βρετανός πρωθυπουργός προέτρεψε τους Άγγλους να ξαναρχίσουν να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας τους από την 1η Αυγούστου, δίνοντας στους εργοδότες τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίσουν αν οι υπάλληλοι πρέπει να συνεχίσουν την τηλεργασία ή να επιστρέψουν στο γραφείο.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την Πέμπτη, 16 Ιουλίου, ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς, υποστήριξε ότι η τηλεργασία είναι «θαυμάσια λύση» και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αλλάξουν οι συστάσεις ως προς αυτό.

Τα καζίνο, οι αίθουσες μπόουλινγκ, πατινάζ, τα ινστιτούτα αισθητικής και οι αίθουσες θεαμάτων θα ξανανοίξουν την 1η Αυγούστου, ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον. Τα σχολεία, τα κολέγια και οι σταθμοί φύλαξης των παιδιών θα επαναλάβουν την εργασία τους με πλήρες ωράριο από τον Σεπτέμβριο. Το φθινόπωρο θα επιτραπούν οι γαμήλιες δεξιώσεις έως 30 ατόμων, οι διασκέψεις και οι αθλητικές εκδηλώσεις στα στάδια.

Το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το χρονοδιάγραμμα θα παραμείνει «υπό αίρεση» και θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. Οι τοπικές Αρχές στην Αγγλία θα αποκτήσουν νέες εξουσίες, ώστε να μπορούν να επιβάλλουν γρήγορα τοπικούς περιορισμούς σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας. «Αν συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι όπως μέχρι τώρα, ξέρω ότι μπορούμε να νικήσουμε αυτόν τον ιό», εκτίμησε, ξεκαθαρίζοντας πως ελπίζει για το καλύτερο σενάριο, αλλά προετοιμάζεται για το χειρότερο.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ, τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας το σχέδιο του Τζόνσον να λάβει την έγκριση των ειδικών, προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών: «Αυτό δεν μπορεί να γίνει με προσευχές και ευχολόγια. Απαιτεί ένα αξιόπιστο σχέδιο και εθνική ηγεσία».

Μπόρις ΤζόνσονΜεγάλη ΒρετανίαΚορονοϊός