Κόσμος|23.07.2020 16:01

Δεν προσκλήθηκε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης στην προσευχή στην Αγία Σοφία

Μαρία Ζαχαράκη

Η κρατική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων δεν έστειλε ούτε καν πρόσκληση στοn δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης για συμμετοχή στην αυριανή πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία, όπως κατήγγειλε σήμερα ο ίδιος ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Σε εμένα δεν ήρθε πρόσκληση. Ούτε από την Άγκυρα, ούτε από κανένα υπουργείο ούτε από άλλον κρατικό θεσμό δέχτηκα οποιαδήποτε πρόσκληση μέχρι σήμερα για εγκαίνια ή για άλλη εκδήλωση που είναι να λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε δηκτικά ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι υπάλληλοι του δήμου έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προσευχή της Παρασκευής αύριο στην Αγία Σοφία.

«Δεν έχω λάβει πρόσκληση», επανέλαβε, ωστόσο, όπως κάθε πολίτης, έτσι και οποιοσδήποτε συνεργάτης του μπορεί να πάει.

«Αύριο θα είμαι στην Άγκυρα, στο τζαμί Χατζί Μπαϊράμ Βελί», ενημέρωσε ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Απούσα και η Μεράλ Ακσενέρ

Απούσα από την αυριανή πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία θα είναι ωστόσο και η ηγέτης του ακροδεξιού Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, παρότι πριν από λίγες ημέρες είχε γραφτεί ότι θα παρευρίσκεται.

Ο λόγος της απουσίας της είναι ότι η ίδια βρίσκεται σε καραντίνα 14 ημερών λόγω του ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό άνδρας της ασφάλειάς της και λήγει τη Δευτέρα 27 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, «η πρόεδρός μας λαμβάνοντας υπόψη την επιστήμη, αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα στις 24 Ιουλίου, προκειμένου να μην διακινδυνεύσει η υγεία άλλων πολιτών».

Στο μεταξύ, σήμερα έγινε και δοκιμή για την ακουστική της Αγίας Σοφίας με συστήματα ήχου, ενώ έξω από την Αγία Σοφία, όπου επίσης θα παραβρεθούν άνθρωποι για να προσευχηθούν, οι δημοτικές αρχές κόλλησαν ειδικά αυτοκόλλητα στις πλάκες της πλατείας, ώστε να τηρηθεί η κοινωνική απόσταση.

Το χαλί αν και έχει σχεδόν στρωθεί, το εργοστάσιο κατασκευής στη Μανίσα συνεχίζει ωστόσο μέρα-νύχτα την πλέξη προκειμένου να τελειώσει και τα 4 χιλιάδες τ.μ., που χρειάζονται για να καλύψουν την επιφάνεια της Αγίας Σοφίας.

Εκρέμ ΙμάμογλουΑγία Σοφία