Κόσμος|26.07.2020 16:27

Πορτογαλία: Στις φλόγες μεγάλη δασική έκταση - Εκκενώθηκαν σπίτια

Newsroom

Περισσότεροι από 700 πυροσβέστες δίνουν από νωρίς το πρωί της Κυριακής μεγάλη μάχη με τις φλόγες, για να περιορίσουν μία σημαντική φωτιά σε τμήμα της κεντρικής Πορτογαλίας. Την ίδια ώρα οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή περιπλέκουν τις προσπάθειες για την κατάσβεσή της. Η φωτιά μαίνεται στον δήμο Ουλέιρους από το απόγευμα του Σαββάτου. Ωστόσο, εξαπλώθηκε σε δύο γειτονικούς δήμους και ήδη έχει αναγκάσει την προληπτική εκκένωσή τους και τη μετακίνηση πολλών ανθρώπων.

Ένας 21χρονος πυροσβέστης πέθανε σε δυστύχημα με το υπηρεσιακό του όχημα το βράδυ του Σαββάτου, ενώ πολεμούσε τη φωτιά και έξι άλλοι συνάδελφοί του τραυματίστηκαν. «Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα αλληλεγγύης, ενθάρρυνσης και ευχαριστώ στους πυροσβέστες ... για το έργο που επιτελούν για την Πορτογαλία και για όλους μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Ο Λούις Μπέλουτ Κόστα, διοικητής από την περιοχή Καστέλου Μπράνκου, όπου βρίσκονται οι πληγέντες δήμοι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, το πρωί της Κυριακής, ότι αρκετά σπίτια κινδυνεύουν καθώς η φωτιά μαίνεται κοντά σε απομονωμένα χωριά. «Υπήρχαν σπίτια που επλήγησαν από τις φλόγες», τόνισε ο Μπέλουτ Κόστα, προσθέτοντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά.

«Οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν μεν, αλλά οι περισσότεροι έχουν ήδη επιστρέψει στα σπίτια τους». Αυτές οι εστίες είναι σαφώς μικρότερες από την τεράστια φωτιά που έπληξε την περιοχή τον Ιούνιο του 2017, όταν και σκοτώθηκαν 66 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 250.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν ότι η Πορτογαλία είναι μια από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις φωτιές κάθε χρόνο. Μία από τις βασικές αιτίες των συχνών φωτιών της είναι ότι τμήματα του εσωτερικού της χώρας ερημώνουν καθώς οι άνθρωποι έχουν φύγει για να ζήσουν σε πόλεις ή στο εξωτερικό και παραμελούνται σε μεγάλο βαθμό οι εργασίες εκκαθάρισης δέντρων και θάμνων, δημιουργώντας αυξημένο κίνδυνο φωτιάς.

φωτιάΠορτογαλία