Κόσμος|31.07.2020 14:06

Κορονοϊός - Πρόβλεψη που τρομάζει: Τουλάχιστον 230.000 νεκροί στις ΗΠΑ έως τον Νοέμβριο

Newsroom

Μόνο τρόμο μπορεί να προκαλέσει η νέα εκτίμηση του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την οποία, οι θάνατοι από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ θα φτάσουν τους 230.822 τον Νοέμβριο!

Αυτή η πρόβλεψη βασίζεται στα τρέχοντα δεδομένα για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στις ΗΠΑ. Τα κρούσματα μόλυνσης αυξάνονται κατά δεκάδες χιλιάδες καθημερινά (72.000+ την Πέμπτη, 30 Ιουλίου) ενώ μέρος των Αμερικανών αρνούνται να φορούν μάσκες, να τηρούν τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση ή να εφαρμόζουν άλλα μέτρα και συστάσεις για την προστασία τους, εξήγησε το IHME.

Στις 22 Ιουλίου, το ινστιτούτο προέβλεπε ότι οι θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού θα φτάσουν τους 219.834 τον Νοέμβριο. Στην περίπτωση που όλοι οι πολίτες συμμορφώνονταν προς τη σύσταση να φορούν μάσκες, ο αριθμός των νεκρών θα μειωνόταν σε 198.831, κατά τους υπολογισμούς του IHME.

Οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 150.000 την Τετάρτη, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Μέχρι τις 30 Ιουλίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η χώρα που υφίσταται μακράν το πιο βαρύ χτύπημα από την πανδημία στον πλανήτη θρηνούσε 151.826 θανάτους εξαιτίας του κορονοϊού, ενώ τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 κόντευαν τα 4,5 εκατομμύρια.

Θα τους προτρέψουν να εμβολιαστούν… για τις εκλογές

Και ενώ η κατάσταση με την εξάπλωση του κορονοϊού στις ΗΠΑ οδεύει συνεχώς από το κακό στο χειρότερο, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει εκστρατεία από το Νοέμβριο (σ.σ. τον μήνα των εκλογών) με στόχο την ενθάρρυνση των Αμερικανών να εμβολιαστούν κατά νέου κορονοϊού σε συνδυασμό με τις ενδείξεις ότι ένα επιτυχές εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο περίπου μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε ότι η εκστρατεία αυτή θα υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ τεσσάρων και έξι εβδομάδων προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε ενδεχόμενη καθυστέρηση μεταξύ της εγρήγορσης των Αμερικανών για το εμβόλιο και του πρακτικού εμβολιασμού τους, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

«Η ουσιαστική γραμμή ισορροπίας στην οποία βαδίζουμε, είναι να καταστήσουμε τους Αμερικανούς ενθουσιώδεις σχετικά με τα εμβόλια, αλλά και το ενδεχόμενο να χάσουν τις προσδοκίες τους, έχοντας μεγάλες ποσότητες εμβολίων στις αποθήκες, αλλά και μικρό αριθμό ανθρώπων που θα εμβολιάζονται», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος.

ΚορονοϊόςΝτόναλντ ΤραμπΗΠΑ