Κόσμος|21.12.2018 18:34

Ερντογάν: Στην τελική ευθεία για επίθεση στη βόρεια Συρία

Newsroom

Στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία αναφέρθηκε στις 21 Δεκεμβρίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλωσορίζοντας την απόφαση Τραμπ να αποσύρει τους 2.000 Αμερικανούς στρατιώτες από την περιοχή. Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία θα αναβάλει τη στρατιωτική επιχείρηση.

Η ξαφνική ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε έναν πυλώνα της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή. Επικριτές αναφέρουν ότι θα καταστήσει πιο δύσκολη την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στον επταετή εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σχέδια για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη βόρεια Συρία για την εκδίωξη της YPG από την περιοχή, την οποία ελέγχει κατά το μεγαλύτερο μέρος.

Αυτή την βδομάδα ανέφερε ότι η εκστρατεία μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Όμως, στις 21 Δεκεμβρίου δήλωσε ότι η κίνηση των ΗΠΑ και μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Τραμπ ήταν ο λόγος να περιμένει.

«Είχαμε αποφασίσει την περασμένη εβδομάδα να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη. Η τηλεφωνική συνδιάλεξή μας με τον Πρόεδρο Τραμπ, καθώς και οι επαφές ανάμεσα στους διπλωμάτες μας και τους αξιωματούχους και οι δηλώσεις των ΗΠΑ, μας οδήγησαν να περιμένουμε λίγο», τόνισε ο Ερντογάν από την Κωνσταντινούπολη.

«Αναβάλαμε τη στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του ποταμού Ευφράτη μέχρι να δούμε στην πράξη το αποτέλεσμα της απόφασης της Αμερικής να αποσυρθεί από τη Συρία».

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι αυτή δεν είναι μια «περίοδος με ανοικτό τέλος».

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν