Κόσμος|06.08.2020 13:38

Βηρυτός: Σε τέσσερις ημέρες το πόρισμα για τις ευθύνες της καταστροφικής έκρηξης

Newsroom

Μόλις τέσσερις ημέρες έχει «επιτροπή έρευνας» που συστάθηκε προκειμένου να προσδιορίσει τις ευθύνες για τις εκρήξεις που προκάλεσαν την Τρίτη τεράστιες καταστροφές στη Βηρυτό, ανακοίνωσε την Πέμπτη, 6 Αυγούστου, ο επικεφαλής της διπλωματίας Σαρμπέλ Ουεχμπέ, στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Από σήμερα το πρωί, έχει ληφθεί απόφαση να συσταθεί μια επιτροπή έρευνας, η οποία έχει τέσσερις ημέρες το πολύ προκειμένου να δώσει μια λεπτομερή έκθεση για τις ευθύνες. Πώς, ποιος, τι, πού; Θα υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις, είναι σοβαρό και το λαμβάνουμε σοβαρά», εξήγησε ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών.

«Οι ύποπτοι αυτού του φρικτού εγκλήματος αμέλειας θα τιμωρηθούν από μια επιτροπή δικαστών», πρόσθεσε. Οι υπεύθυνοι για την αποθήκευση στο λιμάνι της λιβανικής πρωτεύουσας μιας μεγάλης ποσότητας νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή εκρηκτικών είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Οι εκρήξεις στη Βηρυτό προκάλεσαν τουλάχιστον 137 θανάτους και 5.000 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ενώ 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Πρώτη η Ελλάδα έστειλε βοήθεια

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε διασώστες στον Λίβανο για να επιχειρήσουν και να συνδράμουν στην ανεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια της Βηρυτού, ωστόσο, χθες δεν κατάφερε Επιχειρούν από σήμερα το πρωί - Με τα στάνταρ της χώρας κορονοϊού δεν κατάφεραν να επιχειρήσουν χθες, κατά την ημέρα της άφιξής τους, λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων

Ο Λίβανος είναι μια χώρα που πλήττεται σφόδρα από τον κορονοϊό κι έτσι το 12μελές πλήρωμα της ΕΜΑΚ έπρεπε να περάσει από διαγνωστικά τεστ και να αναμένει τα αποτελέσματα πριν ριχτεί στη μάχη με τον χρόνο... Ετσι λοιπόν, η ελληνική αποστολή ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη, με το πρώτο φως της ημέρας, να αναζητά ίχνη ζωντανών ανθρώπων κάτω από τα συντρίμμια...

Μιλώντας στο Open TV ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης που συνόδευσε την ελληνική αποστολή με το C-130 μίλησε για τη φρίκη που αντίκρισε όταν έφτασε στο λιμάνι του Λιβάνου και μίλησε με εκπροσώπους της λιβανέζικης κυβέρνησης. Οπως είπε ο υφυπουργός, τέσσερα νοσοκομεία, ανάμεσά τους και το ελληνορθόδοξο νοσοκομείο έχουν καταστραφεί γεγονός που δυσχεραίνει το έργο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Αναφορικά με τους Ελληνες που επλήγησαν από την έκρηξη είπε ότι δυστυχώς υπάρχει η νεκρή Ελληνολιβανέζα καθώς κι άλλοι πέντε τραυματίες εκ των οποίων δύο βρίσκονται σε σοβαρότερη κατάσταση από τους υπόλοιπους.

Κληθείς να σχολιάσει το πώς και γιατί έμεινε εκεί η νιτρική αμμωνία που ισοπέδωσε το λιμάνι της Βηρυτού, τόνισε ότι σε επαφές που είχε με τις Αρχές του διεμήνυσαν πως σε πέντε μέρες η έρευνα θα αποκαλύψει ποιος και γιατί άφησε εκεί τους 2.750 τόνους του επικίνδυνου χημικού.

Ο Μακρόν στη Βηρυτό

Διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει να καταφθάνει στον Λίβανο από τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου, κυρίως.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται καθ΄οδόν προς τη Βηρυτό -- θα είναι ο πρώτος αρχηγός ξένου κράτους που μεταβαίνει στην πρωτεύουσα του Λιβάνου μετά την καταστροφή.

Αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Μισέλ Αούν και τους κυριότερους πολιτικούς αξιωματούχους καθώς και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

 

ΕΜΑΚΒηρυτόςέκρηξηΛίβανος