Κόσμος|12.08.2020 13:09

Sputnik V: «Aβάσιμοι οι ισχυρισμοί» πως το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές υποστηρίζει η Μόσχα

Newsroom

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ισχυρισμοί πως το εμβόλιο της Ρωσίας Sputnik V για την COVID-19 δεν είναι ασφαλές είναι αβάσιμοι και ότι διατυπώνονται για λόγους ανταγωνισμού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα που χορήγησε κανονιστική έγκριση στο εμβόλιο για την COVID-19, ύστερα από λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους. Η απόφαση της Μόσχας να δώσει την έγκρισή της έχει δημιουργήσει ανησυχίες μεταξύ κάποιων ειδικών. Μόνο το 10% περίπου των κλινικών δοκιμών είναι επιτυχείς και κάποιοι επιστήμονες φοβούνται ότι η Μόσχα ίσως θέτει το εθνικό της κύρος πάνω από την ασφάλεια.

Ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε ότι το εμβόλιο που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας θα χορηγηθεί σε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, σε εθελοντική βάση και θα είναι σύντομα έτοιμο. «Τα πρώτα πακέτα του ιατρικού εμβολίου κατά της μόλυνσης του κορονοϊού θα παραληφθούν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, πρωτίστως για γιατρούς», δήλωσε.

Ο Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια, δήλωσε ότι οι κλινικές δοκιμές θα δημοσιευθούν μόλις έχουν αξιολογηθεί από τους ειδικούς της Ρωσίας. Είπε ότι στόχος της Ρωσίας είναι να είναι σε θέση να παράγει 5 εκατ. δόσεις τον μήνα έως τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο.

Το Ισραήλ θα εξετάσει το ρωσικό εμβόλιο 

Το Ισραήλ θα εξετάσει το εμβόλιο της Ρωσίας για την COVID-19 και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να το αγοράσει, εάν θεωρήσει ότι είναι ένα «σοβαρό προϊόν», δήλωσε την Τετάρτη ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας. «Παρακολουθούμε με προσοχή κάθε έκθεση, ανεξάρτητα από τη χώρα», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας Γιούλι Εντελστάιν σε δημοσιογράφους. «Έχουμε ήδη συζητήσει τις εκθέσεις από το ερευνητικό κέντρο στη Ρωσία για την ανάπτυξη του εμβολίου». «Εάν πεισθούμε ότι είναι σοβαρό προϊόν, θα προσπαθήσουμε επίσης να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις. Αλλά δεν θέλω να δημιουργήσω αυταπάτες. Το προσωπικό των επαγγελματιών του υπουργείου εργάζεται σε αυτό όλη την ώρα. Το εμβόλιο δεν θα έρθει αύριο», δήλωσε.

Το Ισραήλ αναπτύσσει το δικό του υποψήφιο εμβόλιο και σκοπεύει να ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους το νωρίτερο τον Οκτώβριο. Έχει επίσης υπογράψει συμφωνία με τη Moderna και την Arcturus Therapeutics για τη δυνατότητα αγοράς των πιθανών τους εμβολίων.

Γερμανία: Tο ρωσικό εμβόλιο κατά της Covid-19 δεν έχει δοκιμασθεί επαρκώς

Ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε την Τετάρτη πως το εμβόλιο της Ρωσίας κατά της Covid-19 δεν έχει δοκιμασθεί επαρκώς, προσθέτοντας πως ο στόχος είναι να υπάρξει ένα ασφαλές προϊόν μάλλον, παρά να είναι κανείς απλώς ο πρώτος που θα αρχίσει τους εμβολιασμούς.

«Μπορεί να είναι επικίνδυνο να αρχίσουμε να εμβολιάζουμε υπερβολικά νωρίς εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια, ανθρώπων επειδή έτσι μπορεί να καταφέρουμε θανάσιμο πλήγμα στην αποδοχή του εμβολίου αν πάει στραβά, έτσι είμαι πολύ επιφυλακτικός μ' αυτά που γίνονται στη Ρωσία», δήλωσε ο Σπαν μιλώντας στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk. «Θα ήμουν ευχαριστημένος αν είχαμε ένα αρχικό, καλό εμβόλιο, αλλά με βάση όλα όσα γνωρίζουμε --και αυτό είναι το θεμελιώδες πρόβλημα, το ότι οι Ρώσοι δεν μας λένε πολλά - αυτό δεν έχει δοκιμασθεί επαρκώς», πρόσθεσε.

Ο Σπαν δήλωσε πως έχει κρίσιμη σημασία, ακόμη και στη διάρκεια μιας πανδημίας, να διεξάγονται οι σωστές μελέτες και δοκιμές και να δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα ώστε οι άνθρωποι να εμπιστευθούν το εμβόλιο.

«Το θέμα δεν είναι ποιος θα είναι πρώτος, είναι να έχουμε ένα αποτελεσματικό, δοκιμασμένο και ως εκ τούτου ασφαλές εμβόλιο», δήλωσε ο γερμανός υπουργός όταν ερωτήθηκε σχετικά με το εμβόλιο της Ρωσίας, το οποίο θα ονομασθεί «Sputnik V» προς τιμήν του πρώτου δορυφόρου στον κόσμο, ο οποίος είχε τεθεί σε τροχιά από τη Σοβιετική Ένωση. Ο Πούτιν και άλλοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως το ρωσικό εμβόλιο είναι πλήρως ασφαλές. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως θα χορηγηθεί σε ιατρικό προσωπικό και μετά σε εκπαιδευτικούς σε εθελοντική βάση στο τέλος αυτού του μήνα ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η μαζική διάθεσή του στη Ρωσία αναμένεται να αρχίσει τον Οκτώβριο.

Sputnik VΡωσίαεμβόλιοΚορονοϊός