Κόσμος|17.08.2020 23:42

Νέο ξεκίνημα για τον Τζορτζ Μπους: Φιλοτεχνεί πορτρέτα μεταναστών

Newsroom

Εδώ και κάτι παραπάνω από έναν χρόνο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο οποίος έχει γίνει ζωγράφος, φιλοτεχνεί πορτρέτα μεταναστών στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, τώρα ο Μπους ανακοίνωσε ένα καινούριο λεύκωμα που θα περιλαμβάνει 43 από αυτά τα πορτρέτα, καθένα από τα οποία θα συνοδεύεται από ένα μικρό κείμενο. Το λεύκωμα, που φέρει τον τίτλο «Out of Many, One» (απόδοση στα αγγλικά του λατινικού «E pluribus unum»), θα κυκλοφορήσει στις 2 Μαρτίου 2021, συμπίπτοντας με 10μηνη έκθεση των πορτρέτων στο George W. Bush Presidential Center στο Ντάλας του Τέξας.

«Αν και αναγνωρίζω ότι η μετανάστευση είναι ένα θέμα που συγκινεί, απορρίπτω τη λογική ότι είναι θέμα για κομματική εκμετάλλευση. Πιθανώς είναι το πιο αμερικανικό από όλα τα θέματα και πρέπει να είναι θέμα, το οποίο να μας ενώνει» επισήμανε ο πρώην πρόεδρος σε δήλωση, η οποία συνόδευε την ανακοίνωση του λευκώματος. «Η ελπίδα μου είναι ότι αυτό το βιβλίο θα μας βοηθήσει να εστιάσουμε στη θετική επίδραση των μεταναστών στη χώρα μας».

Το πρότζεκτ αποδείχθηκε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο: Επικριτές έσπευσαν να θυμίσουν την ανάπτυξη χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στη Μέση Ανατολή σε μια σειρά πολέμων χωρίς τέλος, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα - σύμφωνα με τη μελέτη «Costs of War Project» από το Brown University - πάνω από 800.000 νεκρούς και κόστισαν στις ΗΠΑ 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρήστες τόνισαν ότι ο Τζορτζ Μπους ήταν αυτός που υπέγραψε το νόμο για τη δημιουργία τής όλο σκάνδαλα υπηρεσίας Immigration and Customs Enforcement (ICE).

Επιπλέον, το 2007, πριν από το τέλος της δεύτερης θητείας του, παρουσίασε σχέδιο νόμου για αναμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής, επιτρέποντας σε 12 εκατομμύρια που δεν είχαν χαρτιά να παραμείνουν στις ΗΠΑ με ένα νέο είδος βίζας. Το νομοσχέδιο προέβλεπε δραματική αύξηση των κονδυλίων για την προστασία των συνόρων, παρά το ότι η κυβέρνησή του είχε ήδη διπλασιάσει τα σχετικά κονδύλια και είχε ήδη αυξήσει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των αριθμό των συνοριοφυλάκων. Μετά τις επικρίσεις και από τα δύο κόμματα, το νομοσχέδιο απορρίφθηκε στη Γερουσία πριν καν τεθεί σε ψηφοφορία. 

Τζορτζ Μπουςμετανάστεςζωγραφική