Κόσμος|23.12.2018 12:54

ΗΠΑ: Η ξαφνική παραίτηση του υπουργού Αµυνας στριµώχνει τον Τραµπ

Μιχάλης Ιγνατίου

Η παραίτηση του υπουργού Αµυνας των Ηνωµένων Πολιτειών, Τζιµ Μάτις, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους παροικούντες την Ουάσιγκτον. Εδώ και τέσσερις µήνες, όταν ο πρόεδρος Τραµπ ενηµέρωσε τον επικεφαλής του Πενταγώνου ότι απαιτεί την εκπόνηση ενός σχεδίου αποχώρησης από τη Συρία, οι σχέσεις τους ήταν στο ναδίρ.

Ο κ. Μάτις αναγκαζόταν να απαντά αρνητικά στα αιτήµατα του Αµερικανού πλανητάρχη, διότι τα θεωρούσε παράλογα και πίστευε ότι η υλοποίησή τους θα έθετε σε κίνδυνο τα στρατηγικά συµφέροντα της Αµερικής. Πρόκειται για µια πολύ βαριά κατηγορία.

Μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης από τη Συρία και την παραίτηση του παρασηµοφορηµένου υπουργού-στρατηγού, άνοιξαν στόµατα στην Ουάσιγκτον. Πολύ σηµαντικοί παράγοντες του αµερικανικού συστήµατος δεν έκρυψαν την οργή τους, διότι αυτό καθ’ αυτό το σύστηµα ήταν ήσυχο µε τον Μάτις στο τιµόνι του Πενταγώνου.

Πολιτικοί και των δύο κοµµάτων έσπευσαν να υµνήσουν τον παραιτηθέντα υπουργό και να υπογραµµίσουν τους φόβους τους ότι η χώρα έχει πάρει λάθος δρόµο. Αξίζει να σηµειωθεί ως σηµαντικό γεγονός ότι ένας εξ αυτών, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαµ, που παρέµεινε -θα έλεγα- ο µοναδικός πραγµατικός υποστηρικτής του κ. Τραµπ στο Κογκρέσο, στράφηκε µε «βίαιο» λόγο εναντίον του λέγοντας ότι η απόφαση για αποχώρηση από τη Συρία είναι ένας «λεκές» για τις Ηνωµένες Πολιτείες.

Η λανθασµένη απόφαση του κ. Τραµπ, η οποία -όπως υποστηρίζουν πολιτικοί και αναλυτές- αντιστρατεύεται τα αµερικανικά στρατηγικά συµφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, έφερε στο προσκήνιο θεωρίες συνωµοσίας, που έτειναν να ξεχαστούν, µε πιο βασική αυτή που θέλει τον Βλαντιµίρ Πούτιν, µέσω του Ταγίπ Ερντογάν, να επιβάλλει την αποχώρηση στον Αµερικανό πρόεδρο, υπό την απειλή απωλειών αµερικανικών ζωών στη Συρία.

Αυτή η θεωρία έρχεται να προστεθεί σε άλλες που ο εισαγγελέας Μιούλερ θεωρεί αληθινές και πραγµατικές, ότι ο Ντόναλντ Τραµπ, µέσω των συνεργατών του, βρισκόταν προεκλογικά σε συνεννόηση µε τον ίδιο τον πρόεδρο της Ρωσίας. Εάν ο κ. Μιούλερ παρουσιάσει έστω και µία γνήσια απόδειξη, ο σηµερινός πρόεδρος σε σύντοµο χρονικό διάστηµα θα είναι παρελθόν για την Αµερική. ∆ιότι υπεισέρχεται και το στοιχείο της «προδοσίας» της πατρίδας, που θεωρώ πως είναι αδύνατο να αποδειχθεί, αν και αυτή η χώρα πάντα θα µας εκπλήσσει, καθώς είναι ένα ζωντανό παράδειγµα για το πώς «τρώει» κανείς τα παιδιά του.

Ο τρόπος της αντίδρασης ακόµα και των κοµµατικών φίλων του κ. Τραµπ έδειξε ότι ο σηµερινός πρόεδρος κινδυνεύει να χάσει και τους τελευταίους υποστηρικτές του, σε µια χώρα που δεν συγχωρεί κυρίως όσους δεν σέβονται τους ήρωες του αµερικανικού έθνους. Και ο Τζέιµς Μάτις είναι ένας εξ αυτών. Τον έβλεπαν ως τον προστάτη των ενόπλων δυνάµεων και του αµερικανικού Συντάγµατος.

Η απόφαση του κ. Τραµπ για την απόσυρση από τη Συρία δεν µπορεί να είναι ένα καπρίτσιο ενός παρανοϊκού ανθρώπου, που ξαφνικά αντιλήφθηκε ότι περιτριγυρίζεται από εχθρούς. Αλλά όλους απασχολεί το γεγονός ότι δεν µπόρεσε να τον µεταπείσει ούτε ο γαµπρός του, ο οποίος είναι ο «προστάτης» του Ισραήλ στον Λευκό Οίκο. Η δύναµη που τον ανάγκασε να χαρίσει τη Συρία στη Ρωσία και στο Ιράν και να προδώσει τους Κούρδους, που είναι οι πιο γνήσιοι σύµµαχοι των Αµερικανών στην ευρύτερη περιοχή, φαίνεται ότι είναι πιο ισχυρή και από το κατεστηµένο της Ουάσιγκτον... 

Ο αγωγός EastMed και το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραµπ να αποσύρει τις αµερικανικές δυνάµεις από τη Συρία και να αφήσει τη χώρα στα χέρια της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας επισκίασε ένα µεγάλο γεγονός για την Ελλάδα και την Κύπρο: την τριµερή συνάντηση που έγινε στην πόλη Μπερ Σεβά του Ισραήλ, στη διάρκεια της οποίας πάρθηκαν σηµαντικές αποφάσεις.

Η συµφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed είναι ένα γεγονός και αυτό που έχει ιδιαίτερη σηµασία είναι η απόφαση του πρωθυπουργού του Ισραήλ να κατασκευαστεί ο αγωγός ως το αντίπαλον δέος της ρωσικής ισχύος. Η Μόσχα έχει κυκλώσει ενεργειακά την Ευρώπη και προειδοποιεί µε κάθε ευκαιρία το Στέιτ Ντιπάρτµεντ, καλώντας τις Βρυξέλλες να ασχοληθούν µε το µέγα ζήτηµα. Σύµφωνα µε πληροφορίες από διπλωµατικές πηγές της Ουάσιγκτον, ο Μπέντζαµιν Νετανιάχου έχει πάρει το «πράσινο φως» της αµερικανικής κυβέρνησης και έχει συζητήσει το «πρότζεκτ» µε την ηγεσία των Ηνωµένων Πολιτειών, η οποία είναι υποστηρικτική.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει λύσει και το θέµα της χρηµατοδότησης και το θέµα της ασφάλειας, αφού οι εχθροί του αγωγού EastMed έδειξαν ότι είναι αδίστακτοι. Και αυτοί που επηρεάζονται από αυτό το έργο είναι πρώτιστα η Ρωσία και η Τουρκία.

Για να ολοκληρωθεί ο αγωγός θα χρειαστούν πέντε χρόνια. Αλλά βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει και αρκετό και ποιοτικό φυσικό αέριο, για να δικαιολογείται η κατασκευή ενός τόσο µεγάλου και φιλόδοξου έργου. Μου έλεγε ένας διπλωµάτης ότι στη διάρκεια των συζητήσεων στο Ισραήλ γινόταν η κουβέντα µεταξύ του προέδρου της Κύπρου και των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ σαν να είχε καλυφθεί το θέµα και της ποσότητας αλλά και της ποιότητας του αερίου. «Γινόταν σαν να γνώριζαν» τονίστηκε συγκεκριµένα. Αυτό σηµαίνει ότι πλέον έχουν µια καλή ιδέα για τα ευρήµατα της ExxonMobil, η οποία συνεχίζει τη γεώτρηση στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, τηρώντας την απόφαση για συσκότιση στην ενηµέρωση.

υπουργός ΆμυναςΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ