Κόσμος|26.08.2020 12:00

Τουρκία για Χαμάς: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του

Μαρία Ζαχαράκη

Την έντονη αντίδρασή του στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις επισκέψεις των ηγετών της Χαμάς στην Τουρκία εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική διπλωματία υπερβαίνει τα όρια των αρμοδιοτήτων της.

«Σήμερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ προέβη σε δήλωση που ξεπερνά τα όρια της δικαιοδοσίας του σχετικά με την υποδοχή των αξιωματούχων της Χαμάς από τον πρόεδρό μας. Απορρίπτουμε πλήρως αυτήν τη δήλωση. Περιγράφοντας τον νόμιμο εκπρόσωπο της Χαμάς, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία στη Γάζα μέσω δημοκρατικών εκλογών και αποτελεί μία σημαντική πραγματικότητα για την περιοχή, ως τρομοκράτη δεν θα συμβάλει στις προσπάθειες εδραίωσης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», δηλώνει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ο οποίος στη συνέχεια κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στο ΡΚΚ και τους γκιουλενιστές.

«Επιπλέον, μια χώρα που υποστηρίζει ανοιχτά το PKK, το οποίο βρίσκεται και στη δική του λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων, και που φιλοξενεί τον ηγέτη της FETÖ (Φετουλάχ Γκιουλέν), δεν έχει δικαίωμα να μιλά σε τρίτες χώρες σχετικά με αυτό το θέμα. Η αμερικανική κυβέρνηση κήρυξε τη Χαμάς, η οποία είναι επίσης συμβαλλόμενο μέρος στις εσωτερικές προσπάθειες συμφιλίωσης, ως τρομοκρατική οργάνωση και στη συνέχεια έκλεισε το Γραφείο του Οργανισμού Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης στην Ουάσιγκτον. Με αυτόν τον τρόπο, διέκοψε τις σχέσεις της με ολόκληρη την Παλαιστινιακή Αρχή και τα στελέχη της και απέδειξε πόσο έχει απομονωθεί από την πραγματικότητα της περιοχής μας», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, που καταλήγει με μία έκκληση προς την αμερικανική κυβέρνηση για συμβολή στη διένεξη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

«Με την ευκαιρία αυτή, καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να επιδιώξει μια ειλικρινή λύση στην διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης αμερόληπτα βάσει του διεθνούς δικαίου και της δικαιοσύνης, ακολουθώντας μία ισορροπημένη πολιτική, αντί να χρησιμοποιεί τη δύναμη και την επιρροή της στην περιοχή αποκλειστικά για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισραήλ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στέιτ ΝτιπάρτμεντΤουρκίαΧαμάς