Κόσμος|26.08.2020 21:06

Ουισκόνσιν: Δύο νεκροί στην Κενόσα - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πολιτεία

Newsroom

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες τη νύχτα της Τρίτης 25 Αυγούστου στην πόλη Κενόσα των ΗΠΑ, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις στις γεμάτες οργή διαδηλώσεις, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του μαύρου Τζέικομπ Μπλέικ από σφαίρες λευκού αστυνομικού. «Οι πυροβολισμοί προκάλεσαν τον θάνατο δύο ανθρώπων και ένας τρίτος νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα, που όμως δεν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του», ανακοίνωσε μέσω του Twitter η Αστυνομία της Κενόσα.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν σ' αυτή την πόλη της πολιτείας του Ουισκόνσιν, όταν εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για τρίτη διαδοχική νύχτα, μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που δείχνει τον Τζέικομπ Μπλέικ να τραυματίζεται σοβαρά στην πλάτη από τις σφαίρες ενός λευκού αστυνομικού στην Κενόσα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναρτηθεί βίντεο που δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν μέσα στους δρόμους της Κενόσα ενώ ακούγονται πυροβολισμοί. Σε άλλα βίντεο διακρίνει κανείς τραυματίες στο έδαφος.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ -  ΜΠΕ, οι πυροβολισμοί ξέσπασαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Στο ένα βίντεο φαίνονται πολλοί άνθρωποι να κυνηγούν έναν άνδρα που τρέχει στον δρόμο κρατώντας ένα τουφέκι, καθώς πιστεύουν πως είχε πυροβολήσει έναν άλλο. Ένας από τους διώκτες του φαίνεται να τον κλωτσάει με φόρα αφού αυτός πέφτει στο έδαφος και ένας άλλος προσπαθεί να αρπάξει το όπλο του. Φαίνεται να πυροβολείται από μικρή απόσταση και να πέφτει στο έδαφος. Ένα άλλο βίντεο δείχνει έναν άνδρα που μοιάζει να έχει πυροβοληθεί στο κεφάλι και άνθρωποι να προσπαθούν να τον περιθάλψουν και ένα άλλο δείχνει έναν άνδρα που φέρει σοβαρό τραύμα στο χέρι.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Ουισκόνσιν

Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης της πολιτείας κήρυξε το Ουισκόνσιν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διαμηνύοντας ότι θα αναπτύξει δυνάμεις της Εθνοφρουράς, για να αντιμετωπιστούν όσοι διαπράττουν λεηλασίες και εμπρησμούς, καθώς στην Κενόουσα έχουν καταγραφεί εκτεταμένες φθορές σε δημόσια κτίρια και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Οι δικηγόροι της οικογένειας ενημέρωσαν πως ο Μπλέικ έχει παραλύσει από τη μέση και κάτω, πιθανόν για το υπόλοιπο της ζωής του. Έχει υποστεί τραύματα στο στομάχι, στο νεφρό, στο συκώτι, ενώ θα χρειαστεί να του αφαιρεθεί ολόκληρο το κόλον και το λεπτό έντερο. «Πυροβόλησαν τον γιο μου επτά φορές. Επτά φορές! Σαν να μην μέτραγε», είπε ο πατέρας του Τζέικομπ Μπλέικ, με τρεμάμενη φωνή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον τραυματισμό του γιου του στο επεισόδιο της Κυριακής. «Ο γιος μου μετράει. Είναι ανθρώπινο ον και η ζωή του μετράει». 

Η Αστυνομία δεν έχει εξηγήσει ακόμα για ποιο λόγο ο αστυνομικός πυροβόλησε τον Τζέικομπ Μπλέικ, ενώ οι δύο από τους αστυνομικούς που εμπλέκονται στο συμβάν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Για την υπόθεση διενεργεί έρευνα το πολιτειακό υπουργείο Δικαιοσύνης στο Ουισκόνσιν, που δεν έχει δημοσιοποιήσει καμία λεπτομέρεια. Η αστυνομία στην Κενόουσα παραπέμπει όλες τις ερωτήσεις στις πολιτειακές αρχές.

αστυνομική βίακατάσταση έκτακτης ανάγκηςνεκροίΟυισκόνσινδιαδηλωτές