Κόσμος|28.08.2020 19:10

Ενδοκομματικές κόντρες στο ΑΚΡ και οι «δελφίνοι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Πολλές οι κόντρες και οι συναγωνισμοί τελευταία στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με υπουργούς και στελέχη να δίνουν αγώνα για τις… καρέκλες.

Μία έντονη διαμάχη που σοβεί αυτή τη στιγμή στο AKP είναι εκείνη μεταξύ του διευθυντή επικοινωνίας  της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν και του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, καθώς και οι δύο προαλείφονται για τη θέση του (επόμενου) υπουργού Εξωτερικών.

Από την άλλη πλευρά τώρα, η χαρά της ανακάλυψης φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα μάλλον μετατράπηκε σε πίκρα για κάποιους άλλους μέσα στην κυβέρνηση Ερντογάν, που προαλείφονται για την καρέκλα του Τούρκου προέδρου.

Κι αυτό γιατί στην πανηγυρική τελετή στη Μαύρη Θάλασσα για την ανακάλυψη του φυσικού αερίου ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε το λόγο στον υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, κι όχι στον καθ’ ύλη αρμόδιο υπουργό Φατίχ Ντονμέζ.

Αυτή η ασυνήθιστη… αλλαγή πρωτοκόλλου δημιούργησε ερωτήματα στο παλάτι και την κυβέρνηση, μήπως ο Ερντογάν ήθελε να δώσει το μήνυμα ότι ο διάδοχός του θα είναι ο Αλμπαϋράκ.

Συζήτηση που μάλλον θα κρατήσει χρόνια..., όπως και η πίκρα στον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, που επίσης προαλείφεται για διάδοχος του Ερντογάν, με δημοφιλία ωστόσο πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του γαμπρού του Τούρκου προέδρου, Μπεράτ Αλμπαϋράκ. 

Βέβαια, οι «κακές γλώσσες» μέσα στο κόμμα και την κυβέρνηση Ερντογάν λένε ότι ο Σουλεϊμάν Σοϊλού δεν είναι από τους πολιτικούς που θα κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα. Γι’ αυτό και όταν ο πρώην υπουργός Ριφάτ Σερντάρογλου ανακοίνωσε ότι ιδρύει κόμμα, πριν από λίγες ημέρες, το οποίο ονόμασε «Το Δεξιό Κόμμα», όλοι σκέφτηκαν ότι αυτό πρόκειται για το νέο κόμμα του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαAKP