Κόσμος|29.08.2020 23:59

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: Παρέλυσε η Ουάσιγκτον 57 χρόνια από την ομιλία του

Newsroom

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει κανονικά την προεκλογική του εκστρατεία την ώρα που η Αμερική σείεται από αντιρατσιστικές διαδηλώσεις. Στην Ουάσιγκτον οι δρόμοι πλημμύρισαν από χιλιάδες διαδηλωτές για την επέτειο από την εμβληματική ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην αμερικανική πρωτεύουσα η οποία έμεινε στην Ιστορία.

Το καλοκαίρι του 1963 οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκλονίζονται, για μια ακόμη φορά, από αιματηρές φυλετικές συγκρούσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ Ντιν Ρασκ, η χώρα αντιμετώπιζε τη χειρότερη εσωτερική κρίση, μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου.

Σε πολλές περιοχές της χώρας και ειδικά στις νότιες Πολιτείες, εξτρεμιστικές ρατσιστικές οργανώσεις, με επικεφαλής την «Κου – Κλουξ – Κλαν», αλλά και αστυνομικές δυνάμεις, απαντούν με ωμή βία στην αφύπνιση των μαύρων που ζητούν την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους στην εργασία και την εκπαίδευση, αλλά και την αναγνώριση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων, τα οποία παραβιάζονται συστηματικά.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του αντιρατσιστικού κινήματος στις ΗΠΑ, όπου συμμετέχουν μαύροι και λευκοί. Αποκορύφωμα αυτών των εκδηλώσεων είναι η μνημειώδης διαδήλωση στις 28 Αυγούστου 1963 στην Ουάσιγκτον, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 200.000 άτομα. Κεντρικός ομιλητής στην τεράστια συγκέντρωση είναι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (1929 – 1968) και η ομιλία του έμεινε στην ιστορία με τον τίτλο «Εχω ένα όνειρο…», το μοτίβο που χρησιμοποιούσε ο ηγέτης των μαύρων. Και έγραψε για πάντα ιστορία, για την ακρίβεια έγραψε την Ιστορία από την αρχή

Μάρτιν Λούθερ Κινγκομιλία