Κόσμος|03.09.2020 22:36

Κατέρρευσε εξαιτίας ελλιπούς συντήρησης η «Αγία Σοφία της Προύσας»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Προύσα της Τουρκίας, ο οποίος αναστηλώθηκε από τον δήμο Νιλουφέρ και μετατράπηκε με δικαστική απόφαση σε πολιτιστικό κέντρο, κατέρρευσε λόγω μη συντήρησης, όπως καταγγέλλουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Ο δήμος προέβη σε έργα αναστήλωσης της εκκλησίας το 2006 και το 2009, ωστόσο μετά την απόφαση για μετατροπή της σε πολιτιστικό κέντρο οι ιθύνοντες έβαλαν λουκέτο και το κτίριο δεν συντηρήθηκε. Παρά τα αιτήματα του δήμου, η απάντηση ήταν πως ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί μόνον για λατρεία και θα μετατραπεί σε τζαμί.

Υπήρξαν –σημειώνεται- αλλεπάλληλες σχετικές προειδοποιήσεις του δήμου, ώσπου τελικά, μετά από 7 χρόνια το κτίριο κατέρρευσε χθες το βράδυ. Ο δήμαρχος του Νιλουφέρ, Τουργκάι Ερντέμ, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός και δήλωσε ότι «το κτίριο αφέθηκε στην τύχη του, παρά το γεγονός ότι ο δήμος δαπάνησε γύρω στα 2 εκ. τουρκικές λίρες για να το προστατεύσει, μετατρέποντας το σε πολιτιστικό κέντρο, προκειμένου να δοθεί στις επόμενες γενιές, μια και δεν χρησιμοποιούνταν ως τζαμί. Δυστυχώς, καθώς δεν έγιναν για μια επταετία έργα, τα χρήματα του δημοσίου κατέληξαν στα σκουπίδια. Θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι», κατέληξε.

Ανάλογα το περιεχόμενο και άλλων δημοσιευμάτων για το ίδιο θέμα.

Εντολή Ερντογάν για φυλλάδιο για Αγία Σοφία και Μονή Σουμελά

Με εντολή του Τούρκου προέδρου ετοιμάζεται φυλλάδιο/βιβλιαράκι για την Αγία Σοφία, όπου και θα εξηγείται το ποια είναι η νομική υπόστασή της και το πως τα κατάφερε στο πέρασμα των αιώνων να παραμείνει όρθια. Στο ίδιο βιβλίο θα γίνεται αναφορά και στα έργα αναστήλωσης σε διάφορες εκκλησίες, κυρίως στη Μονή Σουμελά. Το σχετικό βιβλιαράκι, που θα εκδοθεί στα αγγλικά, θα διανεμηθεί «σε εξέχουσες προσωπικότητες του χριστιανικού κόσμου», όπως αναφέρεται. Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης: «Να αναδείξουμε τις δύο θρησκείες» στην πλατεία Ταξίμ.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, εξέφρασε την επιθυμία η πλατεία Ταξίμ να αποτελέσει σημείο συνάντησης των δύο μεγαλύτερων θρησκειών στον κόσμο: Χριστιανισμού και Ισλάμ. Ο Ιμάμογλου ανέφερε πως «θέλω να αποφευχθεί η όψη του μπετόν της σημερινής πλατείας», ενώ αναφέρθηκε και για στο τζαμί που χτίζεται κατόπιν εντολής Ερντογάν απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας Σταυροδρομίου, τη μεγαλύτερη εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως σκοπεύει να διαμορφώσει τα παρακείμενα της εκκλησίας καταστήματα, διότι υπάρχουν πολλές παρανομίες και δεν είναι ορατή η εκκλησία. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «επιθυμούμε να καθαρίσουμε τον περιβάλλοντα την εκκλησία χώρο και να αναδείξουμε την προσέγγιση των δύο θρησκειών (εκκλησία/τζαμί) καθώς και όλων των παγκόσμιων αξιών, όπως αρμόζει στην Κωνσταντινούπολη».

ΠρούσαΕκκλησίαΑγία Σοφίατζαμί