Κόσμος|07.09.2020 11:43

Κορονοϊός: Και δεύτερο ρωσικό εμβόλιο μετά το Sputnik V - Δοκιμές ως τις 30 Σεπτεμβρίου

Newsroom

Οι δοκιμές σε αρχικό στάδιο ενός δεύτερου ρωσικού πιθανού εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού που δημιουργεί το Vector Institute θα ολοκληρωθούν στις 30 Σεπτεμβρίου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο ανακοίνωση της ρωσικής υπηρεσίας ασφάλειας της υγείας των καταναλωτών.

Παράλληλα οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν σήμερα, Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, ότι το 24ωρο που πέρασε καταγράφηκαν 5.185 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τα οποία ανέρχεται σε 1.030.690 ο συνολικός απολογισμός τους στη Ρωσία, την τέταρτη χώρα σε αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν επίσης τον θάνατο 51 ανθρώπων το 24ωρο που πέρασε, με τους οποίους ανέρχεται σε 17.871 ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την COVID-19 στη χώρα.

Θετική η ανταπόκριση στις πρώτες δοκιμές του εμβολίου Sputnik V

Θετική ανταπόκριση αντισωμάτων είχαν όσοι συμμετείχαν στις πρώτες δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Lancet. Παράλληλα σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg που αναδημοσιεύει τα ευρήματα του Lancet, δεν έχουν προκληθεί σοβαρές παρενέργειες.

Συγκεκριμένα το εμβόλιο παρήγαγε επίσης μια απόκριση στα Τ-κύτταρα, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστρέψει τη μόλυνση. Οι δοκιμές του εμβολίου πραγματοποιήθηκαν σε δύο ρωσικά νοσοκομεία και έγιναν σε 76 υγιείς ενήλικες ηλικίας 18 έως 60 ετών.

Οι ερευνητές έλαβαν πλάσμα ανάρρωσης από 4.817 άτομα που είχαν περάσει από ήπια ή μέτρια Covid-19 για να συγκρίνουν την ανοσία μετά τον εμβολιασμό με τη φυσική ανοσία. Οι αποκρίσεις αντισωμάτων ήταν υψηλότερες σε αυτούς που εμβολιάστηκαν, σύμφωνα με τα δεδομένα.

Η Ρωσία όπως τονίζει το Blοomberg, επιδιώκει να κερδίσει διεθνή αξιοπιστία αφού αξιωματούχοι υγείας ανά τον κόσμο επέκριναν έντονα την έγκριση του εμβολίου από τη χώρα τον περασμένο μήνα, προτού καν περάσει από ευρύτερες δοκιμές φάσης τρία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε τον Sputnik V, το οποίο πήρε το όνομά του από την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου στον κόσμο το 1957 από τη Σοβιετική Ένωση, ως το πρώτο εμβόλιο παγκοσμίως που έλαβε άδεια.

κρούσματαSputnik VΚορονοϊόςεμβόλιορωσικό εμβόλιο