Κόσμος|07.09.2020 19:58

Ερντογάν: Κάνουν την Οικονομία «όπλο» εναντίον μας

Μαρία Ζαχαράκη

Την προσφυγή στο ΔΝΤ απέκλεισε κατηγορηματικά για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας νωρίτερα τη Δευτέρα για τις επιθέσεις που δέχεται έξωθεν η οικονομία της χώρας του. «Καθ 'όλη τη διάρκεια της ιστορίας, όσοι δεν μπόρεσαν να μας λυγίσουν στο πεδίο της διπλωματίας, της άμυνας και του στρατού, πάντοτε προσέφευγαν στην Οικονομία ως όπλο.

Και είχαν αποτελέσματα σε περιόδους που η τουρκική οικονομία δεν ήταν αρκετά ισχυρή. Τα πιο σημαντικά εργαλεία σε αυτές τις κινήσεις αποτελούσαν η συναλλαγματική ισοτιμία, τα επιτόκια και ο πληθωρισμός», είπε σε εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο.

«Πληρώσαμε το χρέος μας στο ΔΝΤ»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ανέκτησαν την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας, πληρώνοντας το χρέος των 23,5 δισ. δολαρίων στο ΔΝΤ, αλλά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, η Τουρκία εισήλθε σε μια νέα εποχή στην Οικονομία.

«Το ότι μπορούμε να υπερασπιζόμαστε σήμερα τα δικαιώματα και το δίκαιο της χώρας μας σε διάφορα μέτωπα χωρίς φόβο, είναι γιατί καταφέραμε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση τα τελευταία 18 χρόνια. Τι είπαν; Πηγαίνετε στο ΔΝΤ, δανειστείτε χρήματα από το ΔΝΤ». Τι είπαμε; Είπαμε «δεν θα είμαστε ποτέ η κυβέρνηση που θα χτυπήσει την πόρτα της στο ΔΝΤ. Και δεν το κάναμε. Ίσα ίσα το ΔΝΤ χτύπησε την πόρτα μας. Όταν ήμουν πρωθυπουργός, μας ζήτησαν ένα δάνειο 5 δισ.. ευρώ. Τότε ως πρωθυπουργός είπα ''δώστε τα''».

«Θα συνεχίσουμε να αποτρέπουμε τις προσπάθειες τους να πιέζουν την Τουρκία με το νόμισμα, τα επιτόκια και τον πληθωρισμό. Δεν θα αφήσουμε ποτέ να γυρίσουν την Τουρκία πίσω στις παλιές μέρες όσοι κόπτονται να κάνουν παζάρια πίσω από κλειστές πόρτες με το ΔΝΤ», δήλωσε εμφαντικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος συμπλήρωσε πως ούτε κατά τη διάρκεια της επιδημίας του νέου κορονοϊού επέτρεψε να καταρρεύσει ούτε το σύστημα υγείας της Τουρκίας ούτε να σταματήσει η Οικονομία της. «Πολλά κράτη πιάστηκαν απροετοίμαστα στην επιδημία. Τα κράτη τα οποία είναι ανώτερα από μας οικονομικά, αντιμετώπισαν προβλήματα σε πολλούς τομείς της δημόσιας ασφάλειας και της υγείας. Ο κόσμος εισήλθε σε μια νέα περίοδο στην οποία τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά», είπε ακόμη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε πως προχωρούν σε πτωτικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και πως μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Αγγλία συγκλονίστηκαν από την επιδημία και πρόσθεσε πως «είναι αλήθεια πως και εμείς επηρεαστήκαμε αρνητικά από αυτή τη διαδικασία αλλά καταφέραμε να κρατήσουμε αυτή την επίδραση στο ελάχιστο επίπεδο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες».

Ο Ερντογάν σημείωσε πως σε μια περίοδο που οι επενδύσεις σε όλο τον κόσμο έφτασαν στο σημείο να σταματήσουν, η Τουρκία επιτάχυνε τις επενδύσεις και έβαλε ξανά σε τροχιά την τουρκική οικονομία, προσθέτοντας πως η επιδημία άνοιξε νέα παράθυρα ευκαιρίας και πως θα βγουν από αυτή τη διαδικασία ενισχυμένοι και στην οικονομία αλλά και σε όλους τους τομείς.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΔΝΤ