Κόσμος|08.09.2020 19:21

Λευκορωσία: Συνεχίζεται το θρίλερ με την απαγωγή της επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Κολέσνικοβα

Newsroom

Συνεχίζεται το θρίλερ με την αρπαγή της επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Λευκορωσία, η οποία απήχθη χθες στο περιθώριο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από κουκουλοφόρους που επέβαιναν σε βαν. Τρεις Λευκορώσοι αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί, περιλαμβανομένης της Μαρία Κολέσνικοβα, πέρασαν τους μεθοριακούς ελέγχους στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας, δήλωσε αξιωματούχος της λευκορωσικής υπηρεσίας συνοριοφυλάκων.

Μασκοφόροι συνέλαβαν την Κολέσνικοβα χθες, Δευτέρα, στο κέντρο του Μινσκ και την πήραν μαζί τους μ' ένα βαν, ενώ δύο από τους συμμάχους της είχαν εξαφανισθεί αργότερα, όπως έκανε γνωστό το κίνημα της αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα κορυφώνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για το καθεστώς κάτω από το οποίο λειτουργεί και δρα η κυβέρνηση Λουκασένκο, με το Βερολίνο να τον καλεί να δώσει πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη στην πολιτικό της αντιπολίτευσης. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Xάικο Μάας σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild τόνισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανησυχεί πολύ γι αυτήν και προσέθεσε ότι οι συνεχιζόμενες συλλήψεις και η καταστολή είναι απαράδεκτες».

Συνολικά 633 άνθρωποι συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις της Κυριακής, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Η Κολέσνικοβα είναι μία από τις τρεις γυναίκες που ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά του Λουκασένκο μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές. Είναι η μόνη που παραμένει ακόμα στη χώρα. Ο δικηγόρος της δήλωσε ότι η Αστυνομία αρνείται ότι την έχει συλλάβει.

«Μιλήσαμε με την αστυνομία και την Υπηρεσία Πληροφοριών αλλά δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε πληροφόρηση σχετικά με το που κρατείται η Μαρία και η ασφάλειά της είναι η νούμερο ένα μας προτεραιότητα. Η Μαρία είναι ηγέτιδα και εκατομμύρια Λευκορώσοι την εμπιστεύονται και θαυμάζουν το κουράγιο της στη μάχη υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων», δήλωσε ο δικηγόρος της δραστήριας πολιτικού.

απαγωγήΛευκορωσίαΑλεξάντερ ΛουκασένκοΜαρία Κολέσνικοβα