Κόσμος|10.09.2020 22:15

Γκαγκαουζία: Η Τουρκία πατάει πόδι στην αυτόνομη περιοχή ορθόδοξων τουρκόφωνων στη Μολδαβία

Κώστας Ασημακόπουλος

Η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Γκαγκαουζία της Μολδαβίας αποδεικνύει πως η Τουρκία παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει έχει σε προτεραιότητα τη στήριξη μειονοτήτων σε πολλές χώρες της Μεσογείου και της Βαλκανικής με στόχος να διατηρήσει το χαρακτήρα του προστάτη και της υπερδύναμης.

Ο Τούρκος πρέσβης στη Μολδαβία Γκιουρόλ Σοκμενσουέρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο Αnadolu με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην έναρξης της λειτουργίας του νέου προξενείου στην Γκαγκαουζία προκειμένου να εξυπηρετήσει όπως είπε τις μεγάλες ανάγκες που έχει η τουρκόφωνη κοινότητα.

Στην ημιαυτόνομη περιοχή της Γκαγκαουζίας στη Μολδαβία όπου κατοικεί η πλειοψηφία των 250.000 Γκαγκαούζων που υπάρχουν στα Βαλκάνια. Η περιοχή βρίσκεται στα νότια της Μολδαβίας σε περιοχή με τεράστιες στέπες και έκταση λίγο μικρότερη από τη Χαλκιδική. Έχει πληθυσμό 160.000 κατοίκων και το 82% είναι Γκαγκαούζοι.

Τουρκόφωνοι ορθόδοξοι που αγαπούν Ρωσία και Ελλάδα

Πρόκειται για τη μοναδική περιοχή της Ευρώπης, εκτός Τουρκίας, όπου η τουρκική γλώσσα είναι η επίσημη γλώσσα αλλά το εντυπωσιακό είναι πως το 93% των κατοίκων είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, τη συντριπτική τους πλειοψηφία θέλουν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο κράτος (να αποσχιστούν από τη Μολδαβία) και να συνεχίσουν την πορεία τους υπό την επιρροή της Ρωσίας. Το πιο σημαντικό είναι πως οι Γκαγκαούζοι παρά τους ισχυρούς δεσμούς με την Τουρκία θαυμάζουν απεριόριστα την Ελλάδα και τους Έλληνες. Λέγεται πως κατάγονται από τους εξισλαμισθέντες Μικρασιάτες που ακολούθησαν τον εξόριστο Σουλτάνο Ιτζεντίν Καϊκαβούζ (1243) που κατέφυγε στη βυζαντινή επικράτεια ή, σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, από τους μεσαιωνικούς Πετσενέγκους και Κουμάνους του κάτω Δούναβη.

Δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον των Τούρκων

Στο παρελθόν οι Γκαγκαούζοι είχαν επιστρατευτεί από την Τουρκία στις διάφορες διαμάχες που υπήρχαν με το Πατριαρχείο και η χρονική στιγμή που η Τουρκία επιλέγει να αναθερμάνει τις σχέσεις της με τους Γκαγκαούζους δεν είναι τυχαία. Οπως αποδεικνύεται η Τουρκία στηρίζει και τους ορθοδόξους με σκοπό να τους χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν.

Η πολιτική της Ελλάδας

Από την άλλη όψη του νομίσματος η στάση της Τουρκίας προκαλεί προβληματισμό για την στάση της Ελλάδας στις διάφορες ελληνικές μειονότητες στον Πόντο, στην Ιταλία, στην Αλβανία, στη Συρία αλλά και στο Λίβανο όπου οι τοπικές κοινότητες Ελλήνων παραπονιούνται πως έχουν αφεθεί στην τύχη τους αντιμετωπίζοντας καθημερινά τις προσπάθειες εκτουρκισμού και εκμουσουλμανισμού των περιοχών που κατοικούν.

ΓκαγκαουζίαΓκαγκαούζοιΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΜολδαβίαΤουρκία