Κόσμος|08.09.2020 17:17

Κομισιόν: Η οικονομία της Ευρωζώνης στο επίκεντρο του Eurogroup

Μαρία Ψαρά

«Οι προβλέψεις της Κομισιόν για την οικονομία της ΕΕ και των κρατών μελών έδειχναν ότι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού. Οι προβλέψεις αυτές, το λέγαμε και τότε, ήταν εξαιρετικά επισφαλείς σε σχέση με τα ακριβή νούμερα. Το σημαντικό είναι ότι δυστυχώς οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν. Το αν η ύφεση είναι 9 ή 15% μικρή σημασία έχει. Υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στους υπουργούς ότι ο μηχανισμός της οικονομίας πρέπει να παραμείνει λειτουργικός».

Αυτό απάντησε Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε το διεθνή Τύπο στις Βρυξέλλες όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα. Η οικονομική κατάσταση σήμερα γενικότερα στην Ευρωζώνη, μετά το καλοκαίρι του κορονοϊού θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup την Παρασκευή, τo πρώτο Εurogroup με φυσική παρουσία εδώ και 7 μήνες, αλλά και το πρώτο υπό την Προεδρία του νέου Προέδρου, Ιρλανδού Πάσκαλ Ντόναχιου.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, το Εurogroup θα κρατήσει μόνο δυόμιση ώρες. Οι υπουργοί της Ευρωζώνης αρχικά θα συζητήσουν τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, θα εξετάσουν τα εθνικά δημοσιονομικά σχέδια και τη γενική δημοσιονομική στάση της Ευρωζώνης ενόψει την κατάθεσης των προσχεδίων των εθνικών προϋπολογισμών τον Οκτώβριο.

Όπως είπε ο αξιωματούχος, «τώρα δεν είναι η ώρα να αποσυρθεί η δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας. Ωστόσο, η συζήτηση αφορά το αν και κατά πόσο, αλλά και πότε θα υπάρξει μετατόπιση της στήριξης από βραχυπρόθεσμα προγράμματα σε πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις». Στη συνέχεια, οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα εξετάσουν ανοιχτά θέματα της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και ειδικά σε σχέση με την πολιτική κεκτημένη ταχύτητα που ανακόπηκε από την έλευση της πανδημίας. Ένα από τα ανοιχτά σημεία είναι και η κύρωση της αναθεωρημένης συνθήκης του ESM, που θα καταστήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ως λύση τελευταίας καταφυγής για τις τραπεζικές εκκαθαρίσεις (backstop για το Single Resolution Fund). Κάτι που “συμφωνήθηκε αλλά δεν έχει προχωρήσει καθόλου”.

EurogroupΚομισιόνΚορονοϊόςευρωζώνη