Κόσμος|09.09.2020 13:02

Βαρσοβία: Καλεί το Βερολίνο να σταματήσει την κατασκευή του Nord Stream 2

Newsroom

Φρένο στην κατασκευή του Nord Stream 2 προσπαθεί να βάλει η Πολωνία, με τον πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι να καλεί σήμερα τη Γερμανία να σταματήσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, καθώς θεωρεί πως το έργο αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η κατασκευή του Nord Stream 2, ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, έχει ολοκληρωθεί κατά 90% και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, Γερμανοί πολιτικοί έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να αποσύρουν τη στήριξη στο έργο ύστερα από τη δηλητηρίαση, σύμφωνα με όλες τις υποψίες, του Αλεξέι Ναβάλνι, γνωστού επικριτή του Κρεμλίνου, ο οποίος νοσηλεύεται σήμερα στη Γερμανία.

Το Βερολίνο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους εταίρους της σε ΕΕ και  ΝΑΤΟ σχετικά με το πώς θα απαντήσει στην περίπτωση που η Ρωσία δεν δώσει επαρκείς εξηγήσεις για την υπόθεση του Ναβάλνι. Σύμφωνα με Γερμανούς γιατρούς ο Ρώσος πολιτικός δηλητηριάστηκε με ένα σπάνιο νευροτοξικό παράγοντα, με το Κρεμλίνο ωστόσο να ισχυρίζεται ότι δεν έχει δει στοιχεία που να το αποδεικνύουν.

«Αυτή η αντίδραση θα πρέπει να οδηγήσει, πρώτα απ’ όλα, στην παύση των εργασιών στον Nord Stream 2, που ενισχύει τη δύναμη της Ρωσίας, και βοηθά τον πρόεδρο Πούτιν να οικοδομήσει μια στρατιωτική δύναμη, αλλά και να εκφοβίζει άλλα κράτη», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι.

«Στα δυτικά μας σύνορα έχουμε τη Γερμανία, χωρίς την οποία αυτό το έργο δεν έχει νόημα… Τους καλώ να δουν τι συμβαίνει στη Λευκορωσία, τι συμβαίνει στην Ουκρανία, τον κίνδυνο που η ολοκλήρωση αυτού του έργου θα προκαλέσει στην Ουκρανία».

Η Πολωνία, η οποία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία, είναι αντίθετη στον Nord Stream 2, καθώς υποστηρίζει ότι θα ενισχύσει την ήδη κυρίαρχη θέση της Μόσχας στην αγορά αερίου της περιοχής.

Nord Stream 2Πολωνία