Κόσμος|09.09.2020 19:22

Ντόναλντ Τραμπ: Προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης

Newsroom

Υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης 2021 είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα, προτάθηκε από τον ακροδεξιό Νορβηγό πολιτικό Κρίστιαν Τίμπρινγκ-Γκιέντε. Ο Νορβηγός πολιτικός δικαιολόγησε την πρότασή του με την «ιστορική συμφωνία» που πέτυχε ο Τραμπ ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ, αλλά και επειδή έχει καταβάλει «τιτάνιες προσπάθειες» για την επίλυση συγκρούσεων σε ολόκληρο τον κόσμο και την επίτευξη ειρήνης.

«Έχει κάνει περισσότερα για την ειρήνη μεταξύ των εθνών σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους για το βραβείο», σημείωσε ο Τίμπρινγκ-Γκιέντε, μιλώντας στο FoxNews. Ο Νορβηγός αποθέωσε τον Τραμπ για το ρόλο του στη Μέση Ανατολή και τη «δημιουργία νέων δυναμικών» σε άλλες παγκόσμιες συγκρούσεις, μεταξύ των οποίων και η επίτευξη επικοινωνίας μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Επιπλέον, επαίνεσε τον Τραμπ για την απόσυρση μεγάλου αριθμού στρατευμάτων από τη Μέση Ανατολή. «Ο Τραμπ έσπασε σειρά 39 Αμερικανών Προέδρων που είτε ξεκίνησαν έναν πόλεμο είτε έφεραν τις ΗΠΑ σε μια ένοπλη σύγκρουση. Ο τελευταίος πρόεδρος που δεν το έκανε ήταν ο Τζίμι Κάρτερ και είχε λάβει το βραμείο για την Ειρήνη», σημείωσε στο Fox.

Ο Νορβηγός πολιτικός υποστηρίζει ότι δεν είναι μεγάλος υποστηρικτής του Τραμπ ωστόσο σημειώνει ότι «η επιτροπή πρέπει να εξετάσει τα γεγονότα και να τον κρίνει για αυτά –όχι για τον τρόπο που συμπεριφέρεται ορισμένες φορές».

Οι τέσσερις Αμερικανοί πρόεδροι που έχουν τιμηθεί με το συγκεκριμένο βραβείο  είναι οι Μπαράκ Ομπάμα,  Γούντροου Γούιλσον,  Τζίμι Κάρτερ και  Θίοντορ Ρούσβελτ. Μάλιστα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ προτείνεται για το Νόμπελ Ειρήνης, καθώς το 2018 προτάθηκε για τις προσπάθειές του να επιλύσει την ένταση με τα πυρηνικά της Βορείου Κορέας.

ΗΠΑΝτόναλντ ΤραμπΝόμπελ Ειρήνης