Κόσμος|10.09.2020 15:27

ΕΕ - Λονδίνο: Συνομιλίες για το Brexit υπό την απειλή κυρώσεων

Newsroom

Εκτακτες συνομιλίες πραγματοποιούνται σήμερα μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης για το σχέδιο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να παρακάμψει τμήματα της συμφωνίας διαζυγίου του Brexit, με τις Βρυξέλλες να εξετάζουν πιθανές νομικές διαδικασίες σε βάρος του Λονδίνου.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς συναντά τον Βρετανό ομόλογό του Μάικλ Γκόουβ στο Λονδίνο, ενώ παράλληλα έχουν προγραμματιστεί εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέιβιντ Φροστ. Ο Σέφκοβιτς δήλωσε ότι βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα για να εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ για το νομοσχέδιο. Εάν η ΕΕ δεν είναι ικανοποιημένη με τις εξηγήσεις του Λονδίνου, μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μέρος της Συμφωνίας για να εκκινήσει νομικές διαδικασίες σε βάρος της Βρετανίας.

«Υπάρχει ο μηχανισμός διακανονισμού διαφωνιών βάση της Συμφωνίας Αποχώρησης», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης που ασχολείται με το Brexit, ενώ δύο ακόμα αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Κομισιόν θα αναλύσει το προτεινόμενο Νομοσχέδιο Εσωτερικής Αγοράς της Βρετανίας -που παρακάμπτει τμήματα της Συμφωνίας Αποχώρησης-μόλις ψηφιστεί προκειμένου να λάβει υπόψιν τις τροποποιήσεις πριν πάρει μια τελική απόφαση.

Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι η Βρετανία θα αποτύχει εάν θελήσει να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη σχεδιαζόμενη παραβίαση της Συμφωνίας Αποχώρησης για να αποσπάσει παραχωρήσεις από το ευρωπαϊκό μπλοκ στις εμπορικές συνομιλίες. «Εάν προσπαθήσουν να το κάνουν αυτό, θα αποτύχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Μπόρις ΤζόνσονΕυρωπαϊκή ΈνωσηBrexitΚομισιόνΒρετανία