Κόσμος|25.12.2018 20:32

Ντόναλντ Τραμπ: Shutdown...επ' αόριστον αν δεν ψηφίσετε το τείχος στο Μεξικό

Newsroom

Πιο βέβαιος από ποτέ για τη συνέχιση του κυβερνητικού shutdown εάν η Γερουσία δεν υπερψηφίσει την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, εμφανίστηκε ανήμερα των Χριστουγέννων ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν στο εξωτερικό. 

«Δεν μπορώ να σας πω πότε θα ξανανοίξει η κυβέρνηση. Μπορώ να σάς πω ότι δεν θα ξανανοίξει μέχρι να έχουμε έναν τοίχο, έναν φράκτη, πείτε το όπως θέλετε. Θα το ονομάσω όπως θέλουν, αλλά το ίδιο κάνει. Είναι ένα φράγμα για τους ανθρώπους που συρρέουν στην χώρα, για τα ναρκωτικά. Αν δεν το έχουμε αυτό, δεν ξανανοίγουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Η χρηματοδότηση του ενός τετάρτου των ομοσπονδιακών προγραμμάτων, που αφορούν τα υπουργεία Εσωτερικής Ασφαλείας, Δικαιοσύνης και Γεωργίας έληξε τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής. Χωρίς συμφωνία για την άρση του αδιεξόδου, η αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα παραταθεί μέχρι το νέο έτος.

Μία ημέρα μετά την έναρξη του λεγόμενου «shutdown» για τις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε το εξής μήνυμα στο twitter του, εμμένοντας ουσιαστικά το αίτημά του για την ανέγερση του τείχους: «Είμαι στον Λευκό Οίκο, εργάζομαι σκληρά… Διαπραγματευόμαστε με τους Δημοκρατικούς για την Ασφάλεια των Συνόρων, που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα (Συμμορίες, Ναρκωτικά, Διακίνηση ανθρώπων και άλλα) αλλά θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ». 

Οι Δημοκρατικοί δεν υποχωρούν

Από την πλευρά του ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, υπογράμμισε ενώπιον του σώματος ότι οι Δημοκρατικοί δεν θα συναινέσουν στις απαιτήσεις του Τραμπ.

«Πρόεδρε Τραμπ, εάν θέλεις να λειτουργήσει ξανά η κυβέρνηση, πρέπει να εγκαταλείψεις το τείχος, απλά και ξεκάθαρα» δήλωσε ο Σούμερ.

Σε μια κοινή ανακοίνωση, ο Σούμερ και η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι σημείωσαν ότι εάν συνεχιστεί το «shutdown», η νέα πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα εγκρίνει γρήγορα τη νομοθεσία για την επαναλειτουργία των κυβερνητικών υπηρεσιών, όταν αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο.

Τα άμεσα αποτελέσματα του «shutdown»

Με την ανακοίνωση του shutdown την περασμένη Παρασκευή, τα ομοσπονδιακά πάρκα έκλεισαν και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα περισσότεροι από 400.000 «απαραίτητοι» ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα εργαστούν χωρίς να πληρωθούν έως να λυθεί η διαμάχη. Άλλοι 380.000 τίθενται σε προσωρινή άδεια.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας θα παραμείνει, εντούτοις, ανοικτό με τη βοήθεια της χρηματοδότησής του από την πολιτεία της Νέας Υόρκης. «Ο χώρος παραμένει ανοικτός για να υποδεχθεί τους επισκέπτες που έρχονται από ολόκληρη τη χώρα και τον κόσμο», αναφέρεται στον ιστότοπό του.

Το πιο μακροχρόνιο shutdown στην ιστορία των ΗΠΑ

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ περνά σε καθεστώς «shutdown», ωστόσο το μακρύτερο σε διάρκεια 21 ημερών συνέβη μεταξύ Δεκεμβρίου 1995 και Ιανουαρίου 1996 μετά τη διαμάχη μεταξύ του Δημοκρατικού προέδρου Μπιλ Κλίντον και των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου για τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και τις κυβερνητικές δαπάνες. Ο Κλίντον θεωρήθηκε ότι επικράτησε στην πολιτική μάχη για το shutdown κι επανεξελέγη για δεύτερη θητεία το 1996. 

ΜεξικόΝτόναλντ Τραμπshutdownτείχος