Κόσμος|26.12.2018 09:31

Ιταλία: Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Κατάνια-4 τραυματίες, ζημιές σε κτίρια

Newsroom

Ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε σε τέσσερα άτομα, μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, ANSA, ωστόσο, κανενός η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία.

Ζημιές έχουν καταγραφεί στο χωριό Zafferana, όπου ένα άτομο 80 ετών, εξήχθη από διασώστες από τα συντρίμμια του σπιτιού που διέμενε. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο, ωστόσο, πέρα από κάποιους μώλωπες, δεν έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό. Το ίδιο ισχύει για έναν κάτοικο του Pisano.

Στην Pennisi σημειώθηκαν κάποιες καταρρεύσεις στην εκκλησία της πόλης, αλλά χωρίς να υπάρχουν άνθρωποι τριγύρω εκείνη την ώρα. Στο χωριό Zafferana ένα γηροκομείο εγκαταλείφθηκε από τους ενοίκους του, που αρνούνταν να μπουν μέσα, καθώς υπήρχαν υλικές ζημιές.

«Επιζήσαμε από θαύμα» είπε μια οικογένεια 4 ατόμων - μητέρα, πατέρας και δύο μικροί γιοι- αφού οι τοίχοι του σπιτιού τους κατέρρευσαν από τον σεισμό, που σημειώθηκε στις 3:19 βόρεια της Κατάνια.«Ήμασταν στο κρεβάτι, ξυπνήσαμε από την βοή και είδα τους τοίχους να καταρρέουν. Ευτυχώς, τα έπιπλα που έχουμε στο σπίτι, μας προστάτευσαν και είμαστε ζωντανοί από θαύμα» εξομολογείται ο πατέρας της οικογένειας.

Άλλα αρχαία κτίρια έχουν καταρρεύσει στο Fleri, τη Santa Venerina και την Zafferena Etna. Ένα τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Catania-Messina, το Α18, είναι κλειστό, λόγω ύπαρξης ύποπτων «βλαβών» στην άσφαλτο που δημιουργήθηκαν μετά το σεισμό.

Ο σεισμός ήταν επίσης ελαφρώς αισθητός στην Ταορμίνα, στην περιοχή των Συρακουσών και στην περιοχή Ragusa. Τις τελευταίες ώρες το ηφαίστειο της Αίτνας έδειξε μια νέα απότομη αύξηση των τιμών δόνησης, που σηματοδοτεί την παρουσία μεγάλης «ενέργειας» που ωθεί το μάγμα πάνω στους ηφαιστειακούς τοίχους.

Από τα μεσάνυχτα έχουν γίνει τουλάχιστον 10 σεισμοί (λαμβάνοντας υπόψη μόνο εκείνους με μέγεθος ίσο ή μεγαλύτερο από 2 Ρίχτερ).

Από τις 1 μ.μ. ανήμερα των Χριστουγέννων, ο αερολιμένας της Κατάνια λειτουργεί και πάλι με την επανέναρξη όλων των τομέων του εναέριου χώρου.

σεισμόςηφαίστειοΑίτναΚατάνιαΣικελία